Boek : Overleven als Nacht und Nebel-gevangene 

Een verhaal van twee jaren van geweld en ontbering

Overleven als Nacht und Nebel-gevangene
UItgeverij Mammoet, maart 2021, 106 blz., 20 euro.
Samenvatting
1941 : Terwijl België kreunt onder de bezetting is Pieter Paul Baeten leerling in het Atheneum van Berchem. Ook daar heerst een strijd. Eén leerkracht verschijnt in zwart SS-uniform voor de klas en jut leerlingen op om naar het Oostfront te trekken. Een andere zet zich dan weer juist af tegen de nazi’s. Pieter Paul en zijn makkers sluiten zich aan bij de Witte Brigade-Fidelio in hun thuisstad Lier. Op zijn vijftiende verspreidt hij al pamfletten. Twee jaar lang is hij een spin in het web van het verzet. Maar in 1943 wordt hij verraden. Het is de start van een helletocht als Nacht und Nebel-gevangene. Esterwegen, Gross-Strelitz, Gross-Rosen, Dora en Boëlcke-Kaserne. Over honger, luizen, vrieskou, blinde terreur en totale onmenselijkheid. Met een voorwoord van Ward Adriaens en generaal Jef Van den Put.
Duits soldaat (figurant)
Foto’s (c) Gazet van Hove.