Met jouw steun kán het !

File:Athene noctua (portrait).jpg
steenuil – foto (c) Wikimedia.

Beste

Onlangs konden we een nieuw stuk natuur kopen in de Babbelbeekse Beemden. Dat is een gebied in Lier en Duffel, in de Grote Boshoek, een open ruimte van meer 300 hectare in de zuidrand van Antwerpen.

Dat is voor de Antwerpse natuur geweldig nieuws

De Babbelbeekse Beemden is nu bijna 10 hectare groot. Het wordt de zuidelijke toegangspoort voor de Grote Boshoek. Een belangrijk puzzelstuk om de natuur hier te beschermen.

De Grote Boshoek verbindt natuurgebieden in Lier, Boechout, Lint, Hove, Duffel en Kontich. Die grote aaneengesloten stukken natuur hebben we dringend nodig om de biodiversiteit te herstellen en de klimaatopwarming aan te pakken.

De Babbelsebeek en de Arkelloop vloeien samen in de Babbelbeekse Beemden. Dit natuurlijke overstromingsgebied voorkomt ook waterellende in de woonwijk in de buurt.

Vooral creëren we een steeds groter gebied waar de natuur haar gang kan gaan en voor altijd beschermd blijft.

Voor de pad en de steenuil en de ijsvogel en …

De laatste vijftien jaar hebben we met een enthousiaste groep vrijwilligers het natuurgebied verder uitgebreid en opengesteld.

We hebben in de aangekochte percelen 900 inheemse bomen en struiken geplant zoals els, olm en eik. Daardoor kan het oorspronkelijke valleibos herstellen. De Babbelsebeek en de Arkelloop krijgen meer ruimte om weer vrij te kronkelen.

In de natte valleibossen, rietlanden en graslanden groeien bijzondere planten zoals dotterbloem, grote kattenstaart en echte koekoeksbloemen. Op de hogere delen bloeien in het voorjaar sleutelbloemen, bosanemonen en zelfs de zeldzame guldenboterbloem.

Er zitten amfibieën zoals padden, groene en bruine kikkers en verschillende soorten salamanders. Watervogels zoals watersnippen en ijsvogeltjes. Steenuilen broeden graag in de knotwilgen.

En ook voor jou is dat geweldig nieuws

Heb jij sinds de lockdown ook al wandelend meer natuur ontdekt in de buurt ? Ook in de Babbelbeekse Beemden komen wandelaars genieten van de rust.

Door aankopen zoals deze kunnen we mooie stukken natuur toegankelijk te maken voor wandelaars en natuurliefhebbers, terwijl we toch genoeg rustzones bewaren voor plant en dier. We werken nu aan nieuwe wandel- en vlonderpaden. Stuur me gerust een bericht als je graag een uitnodiging krijgt voor een wandeling met een ervaren gids.

Dit unieke stuk natuur heeft nu je steun nodig

We moeten nog 55.000 euro afbetalen. Dat is een erg grote uitdaging voor de lokale vrijwilligers en voor Natuurpunt. Daarom zoeken we mensen die deze aankoop mee willen financieren:

Met 55 euro steun je de aankoop van 100 vierkante meter natuur. Zuurstof en ademruimte voor mens en dier, groen dat gegarandeerd groen blijft.

Met 80 euro kunnen we snel werk maken van het onderhoud van die natuur.

En met 125 euro steun je de aanleg van nieuwe wandelpaden.

Voor elke gift van meer dan 40 euro krijg je volgend jaar een fiscaal attest, zodat de fiscus bijna de helft van je gift terugbetaalt.

Klik hier om de aankopen in de Babbelbeekse Beemden te betalen.

Johan Asselberghs,
Conservator Babbelbeekse Beemden

Liever een overschrijving ? Schrijf je gift over op rekening BE56 2930 2120 7588 van Natuurpunt en vermeld : “project 7172 E Babbelbeekse Beemden”.

steun de natuur

Foto’s © Gazet van Hove.