door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Verleden week vierden honderen Vlaamse jongeren feest in Durbuy. Ze dronken zich lazarus, negeerden massaal de coronamaatregelen en scandeerden : “Walen, de pot op”. De burgemeester van Durbuy stuurde er onmiddellijk de mobiele eenheid op af. De Franstalige media steigerden. De jaren ’30 waren terug.

Neen, beste lezer, bovenstaand nieuwsfeit is “fake”, vrij vertaald : verzonnen. Er is niets gebeurd met dronken en agressieve Vlaamse jongeren in Durbuy. Wat wel echt gebeurd is : dagenlange overlast van Franstalige jongeren op het strand en de dijk van Knokke.

Het is een jaarlijks wederkerend feit. Jongeren uit Brussel en Waals-Brabant worden tijdens de vakantieperiode ‘gedumpt’ door hun ouders in Knokke, waar ze over een tweede verblijf beschikken. Iedereen weet ondertussen dat de jeugd uit Brussel en Wallonië er andere normen op nahoudt, zeker wat betreft de coronamaatregelen.

Kinderen zonder ouderlijk toezicht doen wel eens zotte dingen, dat weet iedere ouder met pubers in huis. En dus troepten er elke avond zo’n 300 jongeren samen op de dijk van Knokke. Sommigen doen aan ‘binge drinking’ of comazuipen. Drinken om te drinken met de bedoeling zo rap mogelijk zat te zijn. De jongsten zijn 14 à 15 jaar oud.

anti-Vlaams racisme

Wat we ook nog mochten vernemen dankzij VTM Nieuws, dat een reportage bracht over de incidenten van vrijdagavond: de Franstalige jongeren scandeerden een racistische slogan. Neen, niet tegen Marokkanen of zwarte medemensen, maar tegen de Vlamingen. Wat we hoorden : “Flamands, Flamands, on t’encule.” Die slogan werd door VTM braaf vertaald als “Vlamingen, Vlamingen, de pot op”.

Letterlijk vertaald betekent “Flamands, on t’encule” zoveel als “ik n**k je in de kont”. Al kan je dat inderdaad ook figuurlijk begrijpen als “Hoepel op”.

Hoe je het ook interpreteert, één feit is zeker : de minachting voor de Vlamingen is overduidelijk.

Tweede vaststelling: alleen VTM maakte er melding van in de nieuwsuitzending van zaterdag, geen enkele Vlaamse krant vond de racistische slogan het vermelden waard. Bij Unia en KifKif bleef het wonderwel ook muisstil. Had u anders verwacht ?

Nu kun je zeggen, och, het zijn nog kinderen met iets te veel promille alcohol in hun bloed. Kan zijn, maar mijn inziens toont het incident aan wat er nog altijd leeft aan de overkant van de taalgrens. Het bestaat nog : de hautaine Franstalige bourgeoisie die neerkijkt op de Vlamingen en op alles wat Vlaams is.

En nu terug naar mijn inleiding : hoe zouden media en politici gereageerd hebben, mochten 300 Vlaamse jongeren in Durbuy “Wallons, Wallons, on t’encule” geroepen hebben ?

De vraag stellen is ze beantwoorden.