Eén van de weinige voordelen van de covid-pandemie is dat mensen massaal de wandelmicrobe te pakken kregen. Men ging op pad in de eigen buurt. Men stond stil bij leuke plekjes waar men anders – opgejaagd door het ritme van de werkdag – aan voorbij ging. Men zocht lokale natuurgebieden op en leerde ze appreciëren. Eén ergernis deelden we jammer genoeg : de achtergelaten blikjes, zakjes hondenpoep, pakjes sigaretten, … die onze straten, pleinen en groengebieden ontsieren.

Zwerfvuil en sluikstort is een niet te onderschatten uitdaging voor elke gemeente. Ook in Kontich dus.
De gemeente properder maken”, is dan ook een belangrijke doelstelling van ons Lokaal Bestuur.
Het Lokaal Bestuur heeft het geluk hierbij te mogen rekenen op de coaching van Mooimakers (OVAM).
Met deze coachingtrajecten helpt Ovam steden en gemeenten om een effectief en efficiënt zwerfvuil- en sluikstortbeleid uit te bouwen en te implementeren.

De voorbije maanden werd binnen ons Lokaal Bestuur achter de schermen alvast hard gewerkt rond deze doelstelling :

  • Zo stelden we een veegplan op, waarbij het de bedoeling is dat we alle straten minimaal één keer per jaar met de grote veegwagen vegen. Andere straten – die gevoeliger zijn voor vervuiling – komen meer aan bod. We informeren de betrokken straten door middel van een groot aankondigingsbord vooraan de straat, zodat de bewoners hun auto tijdig verplaatsen;
  • We werken ook aan een vuilnisbakkenplan. Onze groendienst bracht gedurende één jaar alle vuilbakjes in kaart en noteerde de vullingsgraad, de inhoud, het eventuele misbruik,…Op basis van die gegevens trachten we nu gepaste maatregelen te nemen : hoe optimaliseren we onze ledigingsronde ? Welke vuilbakjes worden niet gebruikt en mogen weg ? Waar dient de capaciteit verhoogd te worden ? We hopen hier snel onze werking op af te kunnen stemmen;
  • We kochten 2 specifieke vuilbakken aan voor pizzadozen, die we weldra kunnen plaatsen : een primeur voor Vlaanderen !;
  • We werkten niet alleen sensibiliserend (we bezochten scholen, organiseerden een handhavingsweek,…), maar werken momenteel ook een strenger handhavingsbeleid met camera’s. Het voorbereidend werk hiervan nadert de eindfase.

Als één van de hoogtepunten van het Mooimakerstraject dat ons Lokaal Bestuur doorloopt, organiseerden we op zaterdag 24 april jl. Kontich Kuist.

Tijdens ‘Kontich Kuist’ ruimen onze inwoners (zwerf)vuil op ons grondgebied op. Het belooft een mooie dag te worden, want bijna 150 gezinnen en verschillende verenigingen verspreid over ons ganse grondgebied schreven zich in ! Ons grondgebied kreeg dus een grondige opkuisbeurt van meer dan 400 Kontichnaars.

We kozen als verzamelplaats ‘het Basketbalpleintje in Waarloos’, omdat de lokale Dorpsraad van hieruit al enkele jaren een gelijkaardige zwerfvuilopruimactie organiseert. Mét resultaat want in 2020 werden er in Waarloos maar liefst 150 vuilzakken met zwerfvuil geruimd door ongeveer 60 vrijwilligers.
De deelnemers krijgen materiaal ter beschikking gesteld van het lokaal bestuur, zoals grijptangen, handschoenen en vuilniszakken.
Als bedankje voor hun inzet, kregen de deelnemende gezinnen ook een bloembakje gevuld met de bijenvriendelijke Ooievaarsbek (Geranium Tiny Monster) cadeau.
Het lokaal bestuur haalde maandag eveneens het ingezamelde vuil op.

Een bijzondere dank gaat alleszins uit naar de betrokken medewerkers van het Lokaal Bestuur, zijnde Peter Van Haerenborgh en Evelyne Van den Abeele die deze actie organisatorisch begeleiden.  Alsook aan onze Mooimakerscoach Rik (OVAM), de deelnemende gezinnen en verenigingen & de talrijke Mooimakers die onze gemeente telt.

Kontich proper houden én mooi maken is niet enkel een wens van de gemeentediensten maar ook van iedere inwoner van onze gemeente. Als we dit goed willen doen, moeten we het samen doen : door jouw auto te verplaatsen als we de straat komen vegen, door een achtergelaten blikje in de vuilnisbak te gooien, maar vooral door géén afval te laten rondslingeren.

Foto’s (c) Gazet van Hove.