Normaal heeft iedere gemeente een noodplanningsambtenaar. Zij staan binnen hun gemeente in voor de coördinatie van de hulpverlening bij ongevallen en rampen. De hogere overheid verwacht dat de gemeenten professioneel reageren op alle soorten van crisissituaties zoals daar zijn : (woning)branden, wateroverlast, bosbranden, grote verkeersongevallen, omgewaaide bomen tot treinongevallen. Ook de organisatie van het vaccinatiecentrum en rampenoefeningen behoort tot het takenpakket van de gemeentelijke noodplanningsambtenaar. In de gemeentehuizen liggen er voor alle mogelijke scenario’s noodplannen klaar.

In Hove en Lint gaan de ambtenaren die voor de noodplanning verantwoordelijk waren binnenkort met pensioen. De gemeente Boechout is bereid om deze taken van haar twee buurgemeenten over te nemen. De drie gemeenten werkten hiervoor een samenwerkingsovereenkomst uit. Op basis van de inwonersaantallen en de oppervlakte van het grondgebied van iedere gemeente werd een correcte verdeling tussen de drie gemeenten bepaald. Het is geen voltijdse functie. De noodplanningsambtenaar zal zich voor 68% toeleggen op taken in het kader van noodplanning. De overige 32% wordt gevuld met taken in het kader van de reguliere werking van de gemeente Boechout.

In de toekomst kunnen er misschien nog gemeenten aansluiten bij dit samenwerkingsverband. Ook altijd interessant bij een mogelijke fusie van gemeenten; dat men niet wordt opgeslokt door de stad Lier !

Foto’s © Gazet van Hove.