Aan de Weldadigheidsstraat, ter hoogte van het WZC, is men bezig een samentuin (‘volkstuintje’) uit te bouwen. Dit is een tuin waar mensen samen tuinieren en elkaar de knepen van het vak aanleren om een goede opbrengst te krijgen. In totaal gaat het om 453 m2 bewerkbare oppervlakte, de paden niet meegerekend. Er zijn 12 stukken grond beschikbaar, waarvan er al 11 benomen zijn.

De grond is eigendom van De Ideale Woning, maar via een grondenruil komen er geen woningen op te staan. De toekomstige appartementen komen aan de kant van de Lintsesteenweg. De Ideale Woning stimuleert zulke projecten om de bewoners sociaal een goede bezigheid te geven en het buurtgevoel te stimuleren.

Begin 2020 werd er via het gemeentelijk infoblad een oproep gelanceerd voor de tuin, maar toen kwam er een klein corona-virusje roet in het eten gooien en uiteindelijk kon men een goed jaar later van start gaan.

De deelnemers aan de samentuin zijn Hovenaars van over heel de gemeente, o.a. verschillende vrouwen van alle leeftijden.

De gemeentediensten maakten het terrein plantrijp. Er komen geen houten koten of serres, zodat de omgeving na een tijdje er niet zal uitzien als “een sloppenwijk”. Er worden ook geen dieren gehouden. De werktuigen zullen worden opgeborgen in een kast van het dienstencentrum. Een haag moet het geheel begrenzen met het andere deel van het wijkparkje.

De groep tuinders moet zelfstandig beslissingen nemen hoe men de tuin zal beheren. Ze krijgen hiervoor praktische hulp van de vereniging VELT, die het ecologisch tuinieren bevordert in Vlaanderen. De gemeente Hove geeft een kleine subsidie.

Als dit project een succes wordt, kan er eventueel een tweede samentuin komen in Frijthout.

      

Foto’s © Gazet van Hove.