Het bedrijf Gabriëls wil aan de Provinciesteenweg een nieuw tankstation bouwen. Maar dat is niet naar de zin van buurtbewoners, want daarvoor moeten heel wat bomen sneuvelen. De gemeente steunt dat protest en weigerde eerder een vergunning te geven.

  • Op 30 juli 2019 had de gemeente daarom de vergunningsaanvraag geweigerd om op de Provinciesteenweg, naast de P&R Capenberg, een benzinestation te bouwen. Reden van de weigering was de visie van het Agentschap Wegen en Verkeer en van de mobiliteitsraad dat de verkeersveiligheid niet voldoende gegarandeerd werd. Daarnaast werd aangehaald dat de komst van het bedrijf in strijd zou zijn met het klimaatbeleid van de gemeente.
  • Gabriëls ging in beroep en kreeg op 23 januari 2020 gelijk van de deputatie, die de vergunning verleende.
  • Die vergunning werd betwist door de buren en door de gemeente die in beroep ging bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Op 5 mei 2021 werd het beroep ingewilligd en de vergunning geschorst. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt dat de deputatie, die de vergunning had verleend, onvoldoende rekening heeft gehouden met de klimaatdoelstellingen van de gemeente.

De gemeente had in haar beroep geargumenteerd dat ze, omwille van de klimaatdoelstellingen waartoe ze zich geëngageerd heeft en die omschreven worden in de burgemeestersconvenant, enkel negatief konden adviseren. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft geoordeeld dat de zorg voor het klimaat effectief moet beschouwd worden als een doelstelling of zorgplicht van de gemeente. De deputatie kon niet motiveren waarom het tankstation de klimaatdoelstellingen niet in gedrang zou brengen, ze kwam hier ook niet aan tegemoet met milderende maatregelen.

Dit is een heel belangrijk vonnis voor de klimaatzaak en een precedent voor gelijkaardige dossiers in andere gemeenten. De klimaatdoelstellingen van een lokaal bestuur kunnen een doorslaggevend argument worden om al dan niet een omgevingsvergunning te verlenen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.