door Wijnand Meeus in palnws.be .

Statistiek Vlaanderen komt met cijfers van hoe Vlaanderen er de komende jaren zal uitzien. Daarbij verwachten ze de komende vijf jaar jaarlijks 85.000 migranten ‘als inhaalbeweging’ van de terugval tijdens de coronacrisis. Daarna zal dit geleidelijk zakken naar 75.000 migranten per jaar.

Tijdens de coronacrisis kenden de officiële cijfers van immigratie een terugval van 80.000 naar 40.000 migranten per jaar. Statistiek Vlaanderen verwacht komend vijf jaar een compensatiebeweging van ongeveer 85.000 migranten jaarlijks. Cijfers op gemeenteniveau kan Statistiek Vlaanderen er niet op plakken, maar de forse bevolkingstoename in de rand rond Brussel is grotendeels toe te schrijven aan internationale immigratie.

Verder maakt het planbureau ook andere voorspellingen over hoe de demografie van Vlaanderen er binnen een aantal jaar zal uitzien. Het aantal inwoners bedraagt momenteel 6,6 miljoen, tegen 2030 zullen dat er 6,9 miljoen zijn. Uit de simulaties blijkt dat de grens van 7 miljoen ongeveer zal overschreden worden in 2035.

Vergrijzing en verstedelijking

Zoals in vele Westerse lande zullen we hier in Vlaanderen ook grote last hebben van de vergrijzing van de bevolking. In 2025 zal het aantal mensen boven de wettelijke pensioenleeftijd hoger zijn dan het aantal minderjarigen. Vooral in Noord-Limburg en de Antwerpse Kempen slaat de vergrijzing het hardste toe. Daarnaast zullen er ook 15% meer alleenwonende zijn in 2030 dan nu. Van de 3,035 miljoen huishoudens zullen er naar schatting 1,045 miljoen alleenwonend zijn.

Bovendien zal de plaats van onze woningen sterk veranderen. Er is spraken van een verstedelijkingsgolf. Van de 300 Vlaamse gemeenten zullen er 43 zijn die tegen 2030 inwoners verliezen. Dat zijn bijna allemaal plattelandsgemeenten. In Vlaams-Brabant zal de bevolking het snelste aangroeien.

Bron : Het Nieuwsblad
Foto’s (c) Gazet van Hove.