door Niels Geerinck in palnws.be

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal het vanaf 9 juni mogelijk zijn om tuinfeesten te geven. Dit voor groepen tot 50 personen. “Cateraar of geen cateraar, het doet er niet meer toe”, zo zegt Jambon. Hij zal de versoepelingen aankondigen tijdens een uitzending van De Cooke & Verhulst Show vanavond.

Volgens Jambon komt de beslissing er omdat er heel wat ophef was ontstaan over het allereerste plan. Daarin werden mensen die een tuinfeest wilden organiseren vanaf 11 personen, verplicht om een extern cateringbedrijf uit te nodigen.

De tuinfeesten zullen wel nog steeds onder het ‘horeaca-protocol’ moeten plaatshebben. De tafels zullen dus anderhalve meter uit elkaar moeten worden gezet en steeds met maximaal vier gasten aan één tafel. Het toegestane aantal gasten zal afhangen van de totaal beschikbare tuinoppervlakte.

Gezond verstand van de burger

Bij het inrichten en organiseren van tuinfeesten, vertrouwt Jambon op het gezond verstand van de burger zo zegt hij. “Het is de bedoeling dat mensen stilaan weten dat ze elkaar in gevaar kunnen brengen als ze de regels niet volgen. We kunnen stilaan versoepelen, dat heeft alles met de vaccinatie te maken.”, aldus Jambon.

Erika Vlieghe reageert

Infectiologe Erika Vlieghe reageert verrast op het nieuws. “Ik kan niet meer goed volgen”, zo zegt ze. Ze stelt zich vragen bij de praktische uitwerking van tuinfeesten. “Het lijkt wel alsof er elke dag een nieuwe versoepeling is. Ik maak mij veel zorgen, het gaat erg snel. De discussie ging over cateraar of geen cateraar, dat begrijp ik. Maar een groep van 50 past niet in veel tuinen, ik vroeg me af hoe dat in goede banen gaat geleid worden.”, zo zegt ze.

Geen manier om de mensen te informeren

Het televisieoptreden van Jambon is volgens CD&V-voorzitter Joachim Coens niet de juiste manier om de mensen te informeren over de nieuwe regels. Hij uit dan ook zijn ongenoegen op Twitter. “Is dit de manier waarop we de mensen informeren ?”, zo vraag Coens zich af.

Foto’s (c) Gazet van Hove.