door Anton Schelfaut in palnws.be . 

Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, dan blijft Vlaams Belang de grootste partij. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek in opdracht van De Standaard en VRT NWS door de Universiteit Antwerpen en de VUB.

Vlaamse meerderheid

De huidige Vlaamse regering slaagt er met deze score niet in om opnieuw een meerderheid te vormen. N-VA, Open Vld en CD&V halen samen slechts 43 procent van de stemmen, tegenover 53,3 procent bij de verkiezingen twee jaar geleden.

N-VA en Vlaams Belang zouden samen wel een meerderheid halen in het Vlaams Parlement. Opgeteld zijn ze goed voor 46,2 procent. Dat is geen meerderheid in procenten maar wel in zetels. Ons kiessysteem kent de grootste partijen proportioneel immers meer zetels toe dan de kleinere.

De “kleintjes”

het gaat Vooruit

De traditionele machtspartijen en Groen halen scores tussen de tien en twaalf procent. PVDA komt stilaan in de buurt met 7,9 procent. Vooruit is de grootste van de “kleintjes”. De socialistische partij gaat als enige vooruit, ten opzichte van de vorige peiling én de verkiezingen.

CD&V verliest zowel aan de rechter- als aan de linkerzijde en klokt af op 10 procent. De partij van Joachim Coens is daarmee kleiner dan Groen, Open Vld en Vooruit. CD&V verliest de meeste stemmen aan N-VA, vervolgens aan Vooruit en daarna aan Open Vld.

een klein partijtje geworden
Bron : VRT NWS
Foto’s (c) Gazet van Hove.