door Karl Van Camp in ’t Pallieterke . 

Het is al een paar jaar ‘mode’ in Londen en andere grootsteden in Groot-Brittannië: het gebruik van messen om ruzies te beslechten. Daarbij valt het op dat de messentrekkers steeds jonger worden en de aanleidingen steeds banaler.

In Groot-Brittannië gaan al enige tijd de alarmbellen af over het toenemend gebruik van messen. Maar is het in Antwerpen dan zoveel beter ? We maakten voor u een kort overzicht.

27 maart : aan een bushalte in de Pothoekstaat krijgt een man het aan de stok met drie jongeren. Die zouden hem eerder op de dag beroofd hebben van sigaretten en geld. Bij de ruzie krijgt de man een messteek in de hand. Een getuige die tussenbeide komt, krijgt enkele rake klappen en trappen.

23 april : een 16-jarige leerling wordt neergestoken voor zijn school op de VIIde-Olympiadelaan op het Antwerpse Kiel. Aanleiding was een of andere discussie met andere jongeren. Die kunnen enkele dagen later geïdentificeerd worden. De uiteindelijke dader blijkt een jongen te zijn van 14. Het slachtoffer zweeft enige tijd tussen leven en dood, maar is ondertussen herstellende.

24 april : In de buurt van de Lange Stuivenbergstraat (Seefhoek) ontstaat een ruzie tussen enkele moslims en een voorbijganger. Die laatste wordt aangesproken over zijn “respectloos gedrag tijdens de ramadan”. De man krijgt eerst enkele klappen, maar reageert door een groot hakmes, een machete, boven te halen. Een van de betrokkenen wordt zwaar geraakt aan de arm. De man met het hakmes kon opgespoord worden door de politie. Hij verbleef illegaal in het land.

11 mei : een 17-jarige wordt levensgevaarlijk gewond na een steekpartij in de Rotterdamstraat. Het is tot een schermutseling gekomen met enkele inzittenden van een wagen. De jongeman wordt daarbij in het been gestoken en dat had fataal kunnen aflopen.

13 mei : twee mannen krijgen ruzie in de Handelstraat in Antwerpen. Die ruzie eindigt met een messteek in de rug van een van de mannen. Omdat de dader geen onbekende is van het slachtoffer, kan de politie snel tot arrestatie overgaan.

15 mei : in de Bisschopstraat in Antwerpen wordt in de namiddag een man neergestoken na een ruzie. Vijf mannen worden even later opgepakt, vier twintigers en een minderjarige.

Wie een goed geheugen heeft, denkt dan onmiddellijk aan de roofmoord op 15 januari 2020 op de 55-jarige zaakvoerder van een geldkantoor in diezelfde straat. De man werd met messteken om het leven gebracht. Voor zover we konden nagaan is er tot heden geen dader gevonden. En ja, de man was al twee keer eerder overvallen in zijn kantoor, de derde keer kende een fatale afloop.

Samengevat : op zes weken tijd waren er zes steekincidenten, of een gemiddelde van een per week. Opvallend in de berichtgeving: het totaal ontbreken van etnische profilering van de daders. Even opvallend: de betrokkenheid van minderjarigen bij de incidenten. Ik ken de buurten waar de steekpartijen plaatsvonden. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in de buurt van Seefhoek en Bisschopstraat. Toevallig zijn het dezelfde buurten die te kampen hebben van drugshandel en bijhorende criminaliteit. Het is gewoon wachten op de volgende steekpartij.

Foto’s (c) Gazet van Hove.