Nu sommige rechters in Belgenland het nodig vinden kritiek op de islamisering van onze maatschappij strafbaar te stellen en zelfs – zij het voorwaardelijke – vrijheidsstraffen op te leggen aan diegenen die de islamisering in de publieke ruimte durven aan te klagen, is het misschien niet slecht de rechters even te wijzen op maatschappelijke evoluties. Want men kan niet ontkennen dat maatschappelijke fenomenen waar te nemen zijn. Waar blijft ons democratisch recht om hiertegen openlijk onze stem te verheffen ? We leven toch – als we sommigen mogen geloven – in de meest vrije en open maatschappij ooit ?

Image dans Infobox.Een studie gepubliceerd door het Franse Institut Montaigne stelt een stijging vast van wat men omschrijft als ‘strikte religieuze’ gedragingen in het Franse bedrijfsleven. Het gaat dan – maar dat had u al geraden – over een belangrijke opmars van islamitische eisen, vragen en verlangens. De zogenaamde barometer van het religieuze fenomeen in de onderneming (Baromètre du Fait religieux en entreprise) levert jaarlijks een vrij exacte weergave van religieuze gedragingen en daden in Franse ondernemingen.

De studie, de 8ste barometer al, werd georganiseerd tussen einde september en einde december 2020 door dit Institut Montaigne in samenwerking met het Observatoire du Fait Religieux en Entreprise en ongeveer 25.000 kaders en managers werden bevraagd.

De onderzochte religieuze daden en gedragingen in een onderneming kunnen verschillende vormen aannemen : een werknemer die vakantiedagen opneemt om aan religieuze feesten deel te nemen, een bedrijfsleider die niet weet hoe te reageren als hij zijn werknemer in zijn kantoor aantreft terwijl die aan het bidden is, een werknemer die weigert de orders van een vrouw op te volgen, een collega die aan islamitische bekering doet tijdens de werkuren.

Islamisering zet zich door

De resultaten tonen aan dat de islamisering aan een snel tempo doorzet : 73 procent van de religieuze eisen en verlangens waarmee bedrijven worden geconfronteerd, zijn islamitisch van aard. Slechts 20 procent van de vragen hebben betrekking op katholicisme, 15 procent op de joodse religie.

29 procent van religieuze vragen en verlangens hebben te maken met afwezigheden tijdens de ramadan, en 24 procent met het dragen van religieuze symbolen – opnieuw islam. 13 procent van de vastgestelde religieuze daden zijn negatieve of problematische gedragingen, aldus de studie : het heeft te maken met het beeld van de vrouw, de weigering om met vrouwen samen te werken of een vrouw de hand te schudden.

Even opmerkelijk is de stelling van het Institut Montaigne dat 1 op 5 werknemers discriminatie op het werk zegt te ervaren, discriminatie net omwille van zijn of haar religieuze beleving.  De discriminatie zou vooral islamitische werknemers treffen (70 procent van alle discriminaties op de werkvloer…).

Zijn de resultaten van deze studie best wel alarmerend, dan zijn de voorstellen van het Institut Montaigne even … teleurstellend.  Verder dan pleiten voor meer respect voor elkaars inzichten en voor het aanwerven van mensen om met dit soort problemen om te gaan, komt men niet. Zachte heelmeesters en stinkende wonden, weet u nog wel ? En waar blijft de reactie van de politieke wereld op dit alles ?

de toekomst voor de Westerse vrouw ???

Peter Logghe in (c) Knooppunt Delta vzw.

Foto’s (c) Gazet van Hove