door Pieter Van Berkel in palnws.be . 

Enkel N-VA en het Vlaams Belang klommen zonder voorbehoud op de barricaden om de vrijheid van meningsuiting te verdedigen, nadat vier Voorpost-leden veroordeeld werden wegens een ‘Stop Islamisering’-spandoek.

Vier leden van Voorpost werden op 26 mei veroordeeld voor het aanzetten tot haat en geweld, omwille van een spandoek waarop de boodschap ‘Stop Islamisering’ prijkte. Onder de boodschap waren afbeeldingen van vrouwen in nikab en boerka te zien. Voor de correctionele rechtbank in Mechelen gaat de combinatie van de afbeelding en de slogan te ver en had het spandoek tot doel “angst te zaaien en haat te scheppen […] door toekijkers te overtuigen van het denkbeeld dat in de toekomst mogelijks de islam Vlaanderen zal overheersen”. Het viertal werd veroordeeld tot zes maanden cel – voor drie van hen met uitstel, voor één van hen effectief.

Het arrest vormde meteen de aanleiding voor een nieuw debat over de vrijheid van meningsuiting en de plannen van de regering-De Croo om vermeende online-haatmisdrijven te correctionaliseren, al haastten slechts twee partijvoorzitters, Tom Van Grieken en Bart De Wever, zich om het vonnis expliciet te veroordelen.

Dedecker : “Ik heb het recht om te haten”

In het Kamerdebat, de dag na het vonnis, voelden slechts drie fracties (N-VA, Vlaams Belang en de eenmansfractie van Jean-Marie Dedecker) zich geroepen om de kwestie in het halfrond aan te kaarten.

J-M Dedecker

“De vrije meningsuiting is niet uitgevonden ter verdediging van standpunten die ons genegen zijn, zij is uitgevonden ter verdediging van standpunten waar we vragen bij hebben”, zei N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas wees herhaaldelijk op de blauwe partijkleur van Van Quickenborne en premier Alexander De Croo. “Met Van Quickenborne op kop trekt u, onder het mom van het aanpakken van haatspraak en fake news, ten strijde tegen de vrijheid en het liberalisme”, zei Pas.

“Haat is geen misdaad”, merkte Dedecker op. “Ik heb het recht om iemand te haten maar ik heb niet het recht om op te roepen tot geweld of om de betrokken persoon te beschadigen.”

“Strafbaar, strafbaar, strafbaar, strafbaar, strafbaar”

De Croo voelde zich niet geroepen om zich uit te laten over het vonnis. Wel haalde hij hard uit naar de oppositie. “Haatspraak is geen mening, haatspraak is strafbaar in ons land”, antwoordde de premier. “Het ophitsen tot onverdraagzaamheid ten opzichte van mensen, op basis van hun afkomst of religie en tegenwoordig zelfs omdat ze bijvoorbeeld viroloog zijn, is strafbaar. Het is maar goed dat dit in ons land strafbaar is.”

de doodgravers van de vrije meningsuiting

“Ik sta paf”, reageerde De Roover. “Strafbaar, strafbaar, strafbaar, strafbaar, strafbaar, dat is de samenvatting van uw antwoord. Dat is de samenvatting van een liberale eerste minister. Dat is de samenvatting van de weg naar het illiberalisme, waarvoor u verantwoordelijk zal zijn, door wel degelijk de vrijheid van meningsuiting te beperken tot wat u ‘samenwerken en vredelievend zijn’ noemt.”

“Wij willen echter geen maatschappij waarin elke kritiek op massa-immigratie of op een verdere islamisering van de samenleving wordt verboden en waarin kritiek op virologen wordt afgedaan als haatspraak”, besloot Pas. “Voor ons mag er geen meningsdictatuur komen, waarin een grote Vlaams-rechtse stroming bewust wordt gecriminaliseerd, omdat u uw politieke tegenstanders in het stemhokje niet klein krijgt. Hun belastinggeld is welkom, maar hun mening niet.”

Stille dood ?

wil niet met de communisten dansen

Over de aangekondigde hervorming van Grondwetsartikel 150 is het laatste woord nog niet gezegd. Meer nog, het lijkt erg waarschijnlijk dat de plannen een stille dood zullen sterven. Om de Grondwet te herzien is een tweederdemeerderheid nodig. Aangezien de N-VA resoluut tegen is, zou men die stemmen bij de PVDA-PTB moeten zoeken. CD&V en Open Vld staan daar allerminst voor te springen. De christendemocraten sloten die piste zelfs expliciet uit.

In een poging N-VA te overhalen probeerde CD&V-voorzitter Joachim Coens in De Zevende Dag enkele zaken te ‘verduidelijken’. Zo benadrukte hij dat iets een “heel duidelijke opzet of call to action” moet inhouden, alvorens iets als haatmisdrijf gecatalogeerd zou kunnen worden.

Kamerlid en voormalig Justitieminister Koen Geens (CD&V) ging zelfs wat verder.  “Of het in deze tijd van meningenoorlog tussen rechts en links aangewezen is om Artikel 150 van de Grondwet te wijzigen, is een vraag waarop ik niet met een overtuigend ‘ja’ antwoord”, liet Geens dinsdag optekenen in Knack.

Foto’s (c) Gazet van Hove.