door Pieter Van Berkel in palnws.be . 

IS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)

De regering-De Croo bereidt op dit moment de terugkeer voor van verschillende IS-vrouwen en hun kinderen uit Syrië. Een van de argumenten om, naast de kinderen, ook de moeders te laten terugkeren is dat van de veiligheid. Zo zou immers voorkomen worden dat de vrouwen onder de radar verdwijnen.

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers noemde Pas dat argument “belachelijk”. Ze vroeg expliciet of de premier kon garanderen dat datzelfde argument niet gebruikt zou worden om op termijn mannelijke IS-strijders terug te halen.

De Croo herhaalde het veiligheidsargument en zette de criteria uiteen die bepalen of iemand in aanmerking komt voor repatriëring. De premier benadrukte dat de vrouwen meteen bij aankomst “in de boeien geslagen” zullen worden.

“Veelzeggend” 

Hij ging niet in op de vraag van Pas over de mannelijke IS-strijders. Een andere vraag, over hoe beoordeeld zal worden of de vrouwen de IS-ideologie hebben afgezworen, bleef eveneens onbeantwoord.

“Dat de regering met haar beleid de veiligheid in het gedrang brengt is onverantwoord”, besloot Pas. “Maar dat u zo’n onverantwoorde politiek voert in naam van de veiligheid is ronduit hypocriet. Veelzeggend dat u zelfs de terugkeer van de IS-vaders niet uitsluit.”