De gemeenteraad van Kontich keurde dinsdag een nieuw ‘algemeen bouwreglement’ goed. Voor wie wil bouwen, verbouwen, renoveren, etc. zullen er nieuwe, specifieke voorschriften van kracht worden. De Kontichse reglementering werd tijdens de vorige legislatuur niet vernieuwd en was intussen dan ook al 10 jaar oud. Een update, waarbij het Kontichse bouwreglement aangepast werd aan de huidige kijk op de ruimtelijke ordening, drong zich dan ook op.

In aanloop naar de verkiezingen legde ik samen met mijn partijgenoten tal van huisbezoeken af. Naast de opmerking dat de voetpaden verbeterd moesten worden, kwam de opmerking dat onze gemeente volgebouwd wordt, erg vaak terug”, aldus Schepen van Omgeving Karel Van Elshocht (Open Vld).

Bestand:Bauhaus dessau.jpg
in Dessau (D) – foto (c) Wikipedia

Omdat het meestal over private projectontwikkeling gaat, dient de gemeente vaak machteloos toe te kijken hoe grondeigenaars hun perceel maximaal laten bebouwen. Reden waarom Schepen Van Elshocht bij de start van zijn mandaat de koe bij de horens vatte en het verouderde bouwreglement onder de loupe nam.

“Dit vernieuwde bouwreglement is opgebouwd rond enkele principes, namelijk leefbaarheid, duurzaamheid en differentiatie. Wat de leefbaarheid betreft, streven we er naar om ervoor te zorgen dat naburige gebouwen elkaars verblijfkwaliteit niet verminderen : we willen voldoende grote ruimtes met licht, lucht, zichten én een mooie buitenruimte. We zetten daarbij ook in op duurzaamheid door aandacht te schenken aan de plaatselijke waterhuishouding, energiezuinigheid en biodiversiteit. Daarenboven zorgen we voor een gedifferentieerd beleid door een duidelijker onderscheid te maken tussen het kerngebied, het kernschilgebied en de buitengebieden. In het kerngebied, mag er best gebouwd worden, maar daar waar we het landelijke karakter willen behouden, wordt grootschalig bouwen absoluut ontmoedigd”, aldus Karel Van Elshocht.
Aan de goedkeuring van het nieuwe bouwreglement ging een hele inspraakperiode met een openbaar onderzoek, diverse adviezen en talrijke gemeenteraadscommissies vooraf.
De gemeente hoopt met dit reglement het aantal nieuwe woonentiteiten met 40 procent te kunnen verminderen. Het bouwreglement treedt normaliter op 1 oktober 2021 in werking.

Modelhoeve, Hove

Foto’s (c) Gazet van Hove.