door Kristof Luypaert in palnws.be . 

Terwijl Arco zijn ‘coöperanten’ een mooi dividend voorspiegelde zou uit interne documenten van Belfius Bank, die de redactie van De Standaard kon inkijken, blijken dat Arco al in grote geldnood verkeerde en zelf al was gaan aankloppen bij Dexia Bank België (intussen Belfius). Men zou ten allen prijze willen vermijden hebben dat het vertrouwen bij de coöperanten zou geschonden worden. Naar buitenuit hield men echter de schone schijn op. Volgens de krant De Standaard was er in september 2009 al sprake van “een acute liquiditeitscrisis” bij Arco.

Arco kwam in de problemen door een vervallen krediet van 30 miljoen euro bij dochter Arcofin dat het niet kon terugbetalen. Het vroeg én kreeg van Belfius een voorlopige kredietverlenging van twee weken. Wanneer later nog andere kredieten vervallen liep de schuld verder op tot 53,9 miljoen euro. Arco heeft dan al 438,8 miljoen euro krediet gekregen bij Belfius.

Deze week startte het proces van de Arco-gedupeerden voor de ondernemingsrechtbank. De informatie die nu onthuld wordt komt dan ook bijzonder ongelegen voor zowel Belfius, Beweging.Net maar ook voor topvrouw Francine Swiggers en voor de partij van toenmalig eerste minister Yves Leterme, de CD&V.

Interne documenten roepen vragen op

Uit een intern document van 17 september 2009 zou blijken dat Arco al meer dan drie keer het maximale kredietrisico van 150 miljoen euro overschreden heeft. Er was een cash-flow probleem ontstaan omdat Dexia geen dividend had uitgekeerd.

Desalniettemin weerhield dat Arco er niet van zelf dividenden uit te keren. Zo zou in maart 2009 nog een ­dividend uit van 34,4 miljoen bestemd voor sociale organisaties uit het netwerk van het toenmalige ACW zijn uitgekeerd. De individuele Arcopar coöperanten kregen een dividend in aandelen. Wie toch cash wilde, moest dus verkopen.

Het cash-flow probleem van Arco in het najaar van 2009, staat in contrast met de door Francine Swiggers ondertekende brief aan de coöperanten. “Na het moeilijke jaar 2008 merken we de eerste tekenen van herstel. Arcopar cvba sluit het boekjaar af met een goed resultaat.’ Er wordt gewezen op het dividend van 3 procent en het voordelenpakket van de vennoot.

Vermijden dat coöperanten uitstappen 

Het lijkt er dus sterk op dat men er alles aan deed om te vermijden dat coöperanten zouden uitstappen. Een element in de argumentatie bij Dexia was dat Arco een hogere rente zou betalen op het toegekende krediet. De staatsbank zelf hoopte zo te kunnen blijven rekenen op inkomsten uit de beleggingsportefeuille van Arco en aandelen Dexia.

Op die manier hoopte de bank zich wellicht te verzekeren dat de Arco coöperanten, dankzij het dividendbeleid, ook trouw bleven aan de bank.

De procederende coöperanten beschuldigen Arco ervan dat ze hen wetens en willens hebben misleid. In eerste instantie door het te verzwijgen dat ze een aandelenrisico liepen. En nadien toen het financieel misliep door hen voor te liegen dat Arcopar een goede belegging was.

Niet alleen Arco zelf, maar ook de voormalige topvrouw Francine Swiggers zijn geviseerd. Woensdag nemen tijdens de slotpleidooien voor de ondernemingsrechtbank ook de advocaten van de coöperanten het woord.

Bron : De Standaard

 Foto’s (c) Gazet van Hove.