door Pieter Van Berkel in palnws.be .

Er stonden vorig jaar in Vlaanderen 169.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA).

In 2019 stonden er 153.510 mensen op zo’n wachtlijst, tegenover 169.000 in 2020. “Het feit dat we destijds de inkomensgrenzen hebben aangepast, zorgt ervoor dat meer en meer Vlamingen in aanmerking komen voor een sociale woning”, zegt Diependaele. “Vandaag hebben we inderdaad onvoldoende woningen voor al die kandidaat-huurders. Met de Vlaamse Overheid investeren we deze legislatuur een ongezien recordbedrag van 4,5 miljard euro in sociale woningbouw.”

De minister herhaalt zijn voornemen om fraude met sociale woningen aan te pakken. “Daarom heb ik in maart ook de oproep gedaan om met private onderzoeksbureaus te controleren of huurders een eigendom in het buitenland hebben”, aldus Diependaele. “Wie dat wel heeft, vliegt eruit. De sociale woning komt dan vrij voor Vlamingen die er écht nood aan en recht op hebben.”

Integratievoorwaarden 

Ook verbindt Diependaele integratievoorwaarden aan het in aanmerking komen voor een sociale woning. “Wie in Vlaanderen een beroep wil doen op onze sociale voorzieningen, moet zich engageren om deel uit te maken van onze samenleving”, klinkt het nog. “Daarom leggen we de lat hoger en eisen we dat kandidaat-huurders een behoorlijk niveau Nederlands spreken.”

Ook moeten werkloze (kandidaat-)huurders ingeschreven zijn bij de VDAB. “Dit zijn emanciperende maatregelen“, zegt Diependaele. Hij wijst daarnaast op het feit dat de huurcontracten beperkt werden in de tijd. “Een sociale woning mag geen win for life zijn“, besluit de minister.

Foto’s (c) Gazet van Hove.