Artikel door : Roland Van der Elst – www.vfb.be .

Het goede nieuws is verder dat het leger van de Belgische aandeelhouders nog elke dag toeneemt. We zijn dus ondertussen al met meer dan 550.000 zijn die rechtstreeks in aandelen beleggen. Ok het leger van de fondsbeleggers groeit aan en zal ondertussen ook inzien dat ze de overstap naar aandelen kunnen wagen, bij voorbeeld om de kosten te drukken. Elke nieuwe aandelenportefeuille start best met de aankoop van gediversifieerde financiële portefeuillemaatschappijen. Daarbij wordt tevens de kans geboden om min of meer in het hoger renderende luik van private equity te beleggen. Moeten we de namen nog eens noemen ? Brederode en Sofina als uitblinkers in private equity, Ackermans & van Haaren en GBL als runner ups en GBL daarenboven nog als sterk ondergewaardeerd: een korting van iets meer dan 30% op de intrinsieke waarde. Verder nog het kwaliteitsvolle GIMV en Bois Sauvage dat zal hernemen door de stijgende verkoop van chocoladewaren in luchthavens en toeristische trekpleisters.

En op het vlak van beleggen is er ook het goede nieuws dat “Belfius zich als prijsbreker stort op beleggers” zoals De Tijd het vandaag 2 juli op de voorpagina van de krant titelde. Het zijn vooral jongeren die zich als nieuwe beleggers tot de beurs wenden. Welnu, een commissie van 3 euro op een aankoop tot 2.500 euro is zeker aanlokkelijk en zal misschien andere banken en brokers aan het rekenen zetten of het toegenomen aantal beursverrichtingen kan vertaald worden in (nog) wat lagere commissies. Of zoals De Tijd in vermeld artikel besluit : “Belfius’ initiatief toont hoezeer banken op zoek zijn naar nieuwe inkomstenbronnen om zich minder afhankelijk te maken van rentegevoelige producten. Vorig jaar zag de bank haar commissie-inkomsten uit de verkoop van beleggingsproducten al met 10% stijgen.

Hopelijk zijn en worden alle nieuwe beleggers in aandelen ook lid van de VFB want VFB is DE leerschool voor lonend leren beleggen. Hopelijk komen we allemaal in deze vakantieperiode één of andere politicus tegen om hem of haar eraan te herinneren dat we elke dag een grotere groep kiezers worden die het niet meer nemen als kapitalisten en fiscale melkkoe beschouwd te worden. Allemaal beginnen met in familie- en vriendenkring een nieuw VFB-lid aan te werven, nu terug meer contacten mogelijk zijn ?

Lid worden van de VFB

Foto’s (c) Gazet van Hove.