door Piet Van Nieuwvliet in ’t Pallieterke . 

Opnieuw vindt een overspoeling van Lampedusa plaats en daar is het zomerweer niet vreemd aan. Dat bij een aantal aangespoelde vluchtelingen de deltavariant gevonden is, maakt de dingen er niet makkelijker op.

“De deltavariant gevonden bij 10 migranten op Lampedusa: bijzonder ernstig, zeker als men weet dat er op minder dan één week 2.500 zijn geland. Sinds het begin van dit jaar registreerden we 17.698 migranten, tegenover 5.637 in 2020 en 2.154 in 2019. Ik heb binnenkort een gesprek hierover met eerste minister Draghi: wat Italië deze zomer nodig heeft zijn toeristen, en geen migrantenboten.” Zo reageerde Legabaas Matteo Salvini op het bericht van de deltavariant bij migranten.

Coronamaatregelen

Ondanks de bezoeken van de eerste minister en de minister van Binnenlandse Zaken Luciana Lamorgese aan Libië en Tunesië blijft het aantal migranten naar Italië toenemen. Lampedusa wordt weer overspoeld. Op één dag zijn er bijvoorbeeld 1.400 migranten opgevangen in het opvangcentrum, waar er maar plaats is voor 200 personen. De leefomstandigheden zijn navenant. Onnodig te zeggen dat de coronamaatregelen, zoals ze op het vasteland bestaan, hier onmogelijk kunnen worden gehandhaafd.

De burgemeester van Lampedusa, Toto Martello, verklaarde aan Arab News dat “het mooie zomerweer veel migranten dat extra duwtje geeft om in Lampedusa voet aan wal te zetten. Elk uur legt er een boot aan, de toestand wordt onhoudbaar.”