door Pieter Van Berkel in palnws.be

Premier Alexander De Croo (Open Vld) kan niet beloven dat de opvolger van voormalig regeringscommissaris Ihsane Haouach geen religieuze of ideologische tekens zal dragen. Dat blijkt uit zijn antwoord op een vraag van N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover in de Kamer.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) en staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) gaven maandagmiddag in de Kamer uitleg over het ontslag van regeringscommissaris Ihsane Haouach, nadat N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover daar vrijdag op had aangedrongen. Diezelfde vrijdag kwam aan het licht dat Staatsveiligheid een nota had opgesteld waaruit zou blijken dat Haouach (al dan niet bewust) contact had met leden van de Moslimbroederschap.

Chronologie

Volgens Schlitz was Haouach niet op de hoogte van de nota op het moment dat ze haar ontslag aankondigde. De Roover stelde zich verder ernstige vragen bij de chronologie. De nota werd immers woensdagavond overgemaakt aan minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Premier De Croo werd donderdag kort voor aanvang van het Kamerdebat over Haouach attent gemaakt op het bestaan ervan, maar besloot pas na dat debat kennis te nemen van de precieze inhoud.

“Bijzonder handig dat u zich niet hebt laten informeren”, aldus De Roover. De N-VA-Kamerfractieleider vond het opmerkelijk dat de premier zich niet kort liet verontschuldigen in de plenaire, om nadien met de nieuwe informatie naar het parlement te trekken. De kwestie-Haouach was immers “hét debat van de week”.

De Roover vroeg of De Croo kon beloven dat de opvolger van Haouach geen “religieuze of ideologische symbolen”, zoals een hoofddoek, zou dragen. Daarop kon de premier enkel antwoorden dat de aanwerving conform de deontologische code zou zijn – waarin geen bepaling tegen het dragen van een hoofddoek zit. Volgens De Roover kon het conflict tussen MR en Ecolo zich dus potentieel opnieuw voordoen bij de volgende aanwerving.

Bron : Eigen berichtgeving
Foto’s (c) Gazet van Hove.