De Brusselse Vice-Gouverneur controleert in Brussel alle aanwervingen en benoemingen in de lokale besturen om te kijken of de taalwetgeving werd gerespecteerd. Zijn laatst gepubliceerde jaarverslag van 2020 bevestigt pijnlijk genoeg opnieuw de al jaren geldende tendens : het gaat bergaf met het respect voor de taalwetgeving. Nooit eerder worden gelijkheid en respect overal zo hoog in het vaandel gedragen als vandaag, maar de structurele discriminatie van de Vlamingen is voor de Brusselse besturen blijkbaar niet problematisch, zeggen Brussels parlementslid Cieltje Van Achter en Vlaams parlementslid Annabel Tavernier (beiden N-VA).

Sven Gatz bespreekt rapport niet eens in de regering

de partij van Sven Gatz

Nooit eerder werden er zoveel schorsingsbesluiten uitgevaardigd. In totaal schorste de Vice-Gouverneur in 2020 1.867 aanwervingen bij de Brusselse gemeentes en OCMW’s omdat de taalwetgeving niet werd gerespecteerd. De Vice-Gouverneur kan een aanstelling van een niet-tweetalige ambtenaar wel schorsen, maar de schorsing is slechts tijdelijk. Het is aan de Brusselse Hoofdstedelijke Regering om onwettige benoemingen te vernietigen. Dit gebeurde in 2020 geen enkele keer.

Cieltje Van Achter en Annabel Tavernier willen dat de Vlaamse minister van meertaligheid (eigenlijk van alle talen behalve het Nederlands) Sven Gatz eindelijk aandacht besteedt aan dit probleem.