door Picard in ’t Pallieterke . 

Ihsane Haouach heeft haar ontslag aangeboden als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IVGM). Winnaar in deze affaire is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De Franstalige liberaal lanceerde snel de aanval op de Ecolo-benoeming, waardoor de Franstalige groenen in een moeilijk parket raakten. Zeker in Wallonië is de schade groot voor Ecolo. Bouchez zelf is nu al wat hij in 2024 wou worden : de onbetwistbare leider van rechts in Wallonië.
de Ardenezen willen dit niet

Officieel is het ontslag van Haouach het gevolg van een nota van de Staatsveiligheid waarin Haouach gelinkt wordt aan de Moslimbroederschap. En ze kon niet functioneren door de sfeer van “wantrouwen en geweld tegen mijn persoon.”

Eigenlijk gaat het hier om een politieke meesterzet van Georges-Louis Bouchez (MR). Hij weet dat de radicale Brusselse vleugel van Ecolo niet populair is in Wallonië. In dorpen in de Ardennen, in het rijke Waals-Brabant of het Henegouwse landbouwgebied rond Doornik moet men niet afkomen met multiculturele ‘feel good-verhaaltjes’ van stadspartij Ecolo. En dus zette hij begin juni meteen de aanval in op staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) die eigenhandig een vrouw met een hoofddoek aanstelde als regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. Volgens MR-minister van Middenstand David Clarinval bestond hierover geen consensus in de regering, maar premier Alexander De Croo (Open Vld) beweerde het tegendeel tijdens het Kamerdebat en sprak van “een cv in beton” en “geen enkele partij stelt de benoeming in vraag.”

“Extreem gevaarlijk”

partij van zwakkelingen

“Toch wel,” repliceerde Bouchez en meteen leidde dat tot spanningen in de regering. De MR kon zich profileren als verdediger van de scheiding van Kerk en staat. De Open Vld stond er beteuterd bij.

Tijdens een raad van bestuur van het IVGM schakelden de Franstalige liberalen een versnelling hoger. Corentin de Salle, directeur van de MR studiedienst en bestuurder bij het Instituut, vond dat Haouach tijdens de vergadering haar hoofddoek moest afzetten “omdat dit anders in strijd was met de levensbeschouwelijke neutraliteit.” Applaus bij de Waalse MR-achterban van Bergenaar Bouchez.

Extra munitie kregen de liberalen na een interview met Ihsane Haouach in Le Soir. Daarin vroeg ze zich af hoe de scheiding tussen kerk en staat “kan passen in een veranderde demografie”. Georges-Louis Bouchez noemde dit “extreem gevaarlijk”. Toen was het lot van Haouach al bezegeld.

File:Georges-Louis Bouchez.jpg

Georges-Louis BouchezFoto (c) Wikipedia/ Thierry Louis

MR-guerilla

Bouchez kon triomferen. Ecolo beet in het zand. De MR-voorzitter haalde zijn slag thuis en kan zich nu al profileren als de onbetwistbare leider van rechts in Wallonië. Voor de scheiding van kerk en staat, tegen de radicale islam,… Niet alleen blijven klassieke liberalen de MR trouw. Bouchez kan straks rekenen op de stemmen die in het verleden naar rechtse dissidenten als Alain Destexhe of de Parti Populaire van Mischael Modrikamen gingen. Zelfs een deel van het radicaal- en extreem-rechtse electoraat komt in het vizier.

Bouchez maakt de rekening. Misschien klimt zijn partij naar 25 procent en kan hij de door de PTB geplaagde PS bijbenen en inhalen. Politiek marktleider in Wallonië : MR-coryfee Didier Reynders slaagde erin in 2007. Waarom Bouchez niet in 2024 ?

Bouchez heeft in elk geval bloed geroken. Hij zal zijn partij na de zomer ook in andere dossiers willen pro­ leren. En dan het liefst wanneer hij Ecolo kan vernederen. Benieuwd hoelang de regering De Croo deze MR-guerrilla kan volhouden.

Foto’s (c) Gazet van Hove.