door Pieter Van Berkel in palnws.be  .

“De belofte was geen prioritaire of voorkeursbehandeling voor hongerstakers : wij laten ons niet chanteren”, zegt Francken in een filmpje op Twitter. ‘Wat blijkt nu ? De regering gaat hongerstakers wel degelijk beter en sneller behandelen dan andere mensen in illegaliteit. Ze krijgen een snellere prioritaire behandeling van hun aanvraag. Ze krijgen de mogelijkheid om een ambtenaar van Dienst Vreemdelingenzaken persoonlijk te spreken. En ze krijgen geen woonst-controle. Drie keer toch voordeel als je honger-staakt. Dat is een compleet verkeerd signaal. Daar kunnen we zeker niet mee leven.”

Francken wil voorts dat de hongerstakers op een zwarte lijst gezet worden voor regularisatie. “Ik vind dat zij een absolute ‘njet’ moeten krijgen”, zei hij vrijdagnamiddag in de Commissie. “Ik vind dat de samenleving, de democratie, het Parlement en ook de regering de verantwoordelijkheid hebben om duidelijk te maken dat er een rode lijn is. Men kan aanvragen doen zoveel men wilt, men kan hier zelfs blijven in het kader van procedures, maar men kan niet in hongerstaking gaan. Die chantage moet stoppen. Als men dat toch doet, komt men op een zwarte lijst.”

Mahdi : “Als dat is wat nodig is om de hongerstaking te stoppen”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) verdedigde de prioritaire aanpak. “In dit geval gaat het over kwetsbare personen en daarom moeten hun dossiers snel worden behandeld”, zei Mahdi. “Het leek mij belangrijk om dit mee te delen zodat we die mensen daar ook konden wegkrijgen. Als dat nodig is om de hongerstaking te doen stoppen, dan ben ik bereid om dat te doen.”

Ook denkt hij niet dat dit tot een aanzuigeffect of copy-cats zal leiden. “Ik denk niet dat iemand aan een hongerstaking begint vanuit het idee dat een aanvraag door die hongerstaking niet pas na een jaar, maar na zes maanden behandeld kon worden”, klinkt het. “Ik denk dus niet dat er een gevaar bestaat van plotse hongerstakingen en bezettingen. Als het echter kan helpen om ervoor te zorgen dat mensen met hun hongerstaking stoppen en dat zij de Begijnhofkerk, de ULB of VUB verlaten, dan denk ik dat het wel aanvaardbaar is dat wij hun dossier snel behandelen.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.