door Pieter Van Berkel in palnws.be . 

De afgelopen dagen trokken honderden illegale immigranten naar de neutrale zone in het centrum van Brussel in de hoop geregulariseerd te worden. Dat leidde vrijdag tot chaotische taferelen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) kondigde intussen aan de zone maandag voor het publiek het publiek te sluiten.

De hongerstaking in de Brusselse Begijnhofkerk werd woensdag opgeschort, nadat de actievoerders toegezegd kregen dat hun dossier prioritair behandeld zou worden. Mahdi vroeg aan hen een lijst met namen van hongerstakers die hiervoor in aanmerking komen.

“Toegeven aan chantage”

Volgens oppositiepartij Vlaams Belang veroorzaakt die aanpak rechtswillekeur en wordt chantage op die manier beloond. “Dat is direct toegeven aan chantage en de zaden zaaien van nieuwe hongerstakingen. Er mag geen voorkeursbehandeling zijn, want zo voegt men alleen maar meer rechtswillekeur toe aan een al veel te omslachtige en langdradige asielprocedure”, zegt Kamerlid Dries Van Langenhove.

“Wie zijn asielaanvraag geweigerd ziet, moet ofwel onmiddellijk uitgezet worden, of vastgehouden worden in afwachting van uitzetting – en dat is het geval voor alle hongerstakers en wie op dit moment toestroomt aan de neutrale zone”, vindt Van Langenhove. “Nu schept Makke Mahdi de omgekeerde wereld : zij die het meest de wet overtreden, krijgen het minst straf en worden beloond met een reguralisatiepad. Door de hongerstakers ook nog eens voorkeursbehandelingen te geven, laat men helemaal de trappers los.”

“Alle aanwezige illegalen moeten worden opgepakt in afwachting van hun uitzetting”, klinkt het. “Wij kunnen niet alle inwoners van Marokko, Tunesië, en ga zo maar door opnemen. De asielwet is heel duidelijk en dient voor politiek vervolgden en oorlogsvluchtelingen – en zij dienen bovendien te gaan naar het dichtstbijzijnde veilige land, niet naar het land met de beste sociale zekerheid en welvaart.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.