In een interview op Radio 1 had Tinne Van der Straeten immers gezegd dat ze van het dossier geen politieke strijd wou maken. Zij vindt namelijk dat als de regels gevolgd worden, het niet anders kan dan dat de gascentrale alsnog een vergunning krijgt. De hypocrisie spat van alle kanten van die uitspraak af.
Groene regeltjes
Ten eerste is het natuurlijk merkwaardig dat uitgerekend een groene minister vindt dat de regels rond de uitstoot van stikstof en koolstofdioxide eventjes niet meetellen, omdat het niet past in het ‘Grote Groene Plan’ om de kerncentrales zo snel mogelijk te sluiten. Als een politicus uit een andere partij een gelijkaardige suggestie had gedaan, de banbliksems uit de hoek van Groen, maar ook vanuit de media, zouden amper te tellen vallen. Fundamenteler is dat de strenge regeltjes, die nu het plan van de federale minister doorkruisen, er precies gekomen zijn onder druk van de ecologisten, en dat zij de regeltjes liever nog veel strenger gezien hadden.
Klimaatneutrale gascentrales ?
Ten tweede is het straffe kost dat Tinne Van der Straeten de uitstoot van stikstof en koolstofdioxide nog wat de hoogte wil indrijven om het groene idée fixe van de kernuitstap te verwezenlijken. “Luister naar de wetenschappers”, roepen klimaatbetogers bij elke protestactie in koor, maar blijkbaar niet wanneer het over kerncentrales gaat, noch over gascentrales.
Ten derde liet Tinne Van der Straeten afgelopen weekend in De Morgen optekenen dat die gascentrales zo weinig mogelijk zouden moeten draaien. U leest dat goed : zij vindt dat er onder meer in Vilvoorde veel geld gebruikt moet worden voor iets dat zij liefst van al nooit wil gebruiken. Zou de groene minister weten dat ook de constructie van die gascentrales niet bepaald klimaatneutraal zal zijn ? Of denkt zij dat men gascentrales met wat biomest kan opkweken uit een zaadje ? Over de alternatieve kost hebben we het dan nog niet gehad.
Geen politieke strijd
Maar ten vierde : zíj wil van dit dossier geen politieke strijd maken. Lees : als zij haar zin niet krijgt, dan is dat omdat anderen er een politieke strijd van gemaakt hebben. Maar als er nu één politieke partij teert op het milieu als een politieke strijd, dan toch wel de partij van Tinne Van der Straeten. Zowel de kernuitstap als de strenge regels rond de uitstoot van stikstof en koolstofdioxide zijn zelfs bij uitstek politieke strijdpunten van Groen.
Tot slot is het ook hypocriet van Tinne Van der Straeten om met de vinger naar de N-VA te wijzen. Wie zit er immers, naast de N-VA, mee in de deputatie van Vlaams-Brabant ? Precies : de federale coalitiepartners CD&V en Open Vld. En wie zit er mee in de Vlaamse regering ? Diezelfde federale coalitiepartners CD&V en Open Vld. Beide partijen houden zich opvallend gedeisd over die gascentrale in Vilvoorde, maar tot nog toe heeft Tinne Van der Straeten er nog niet erg op aangedrongen dat ook zij kleur zouden bekennen. Is dat omdat zij er geen politieke strijd van wil maken ?
Geel leedvermaak
Over naar Zuhal Demir. We geven haar, en haar Vlaams-Brabantse partijgenoot Gunther Coppens, het voordeel van de twijfel wanneer ze beweren de regels te volgen, en niets anders dan dat. Maar we zijn niet zo naïef te denken dat het volgen van die strenge regels hen deze keer erg zwaar gevallen is en zal vallen.
De redelijk vrije interpretatie van Zuhal Demir om in de reactie van Tinne Van der Straeten al een groene bocht te zien is ook niet bepaald onschuldig. Zuhal Demir zou zich op dat punt kunnen vergissen, maar dan vooral omwille van het bekende verhaal van de kaars en de bril. Dat neemt echter niet weg dat het er wel degelijk naar uitziet dat de groene uil zich uiteindelijk gewonnen zal moeten geven, en Zuhal Demir is blijkbaar niet vies van enig leedvermaak op voorhand.
Blauwe verantwoordelijkheid
Is onze energievoorziening daarmee gered, zonder al te veel kleerscheuren ? We vrezen van niet, en daarmee zijn we nogmaals aanbeland bij de hypocrisie van CD&V en Open Vld, én MR. Engie heeft immers al laten verstaan dat zij de knop reeds omgedraaid hebben en de kerncentrales in 2025 zullen sluiten. Lees : komt er toch nog een verlenging, dan wil Engie eerst een keer extra langs de kassa passeren. Die knop draait zich immers niet zomaar vanzelf terug, en al zeker niet gratis. Ziedaar de extra kost die u en ik zullen moeten ophoesten voor het langer openhouden van de kerncentrales, want Egbert Lachaert (Open Vld) en Georges-Louis Bouchez (MR) moesten toch zo nodig met de groenen in de federale regering stappen.
Foto’s (c) Gazet van Hove.