Wij van WC Eend adviseren WC Eend.

De Brusselse kilometerheffing ‘SmartMove’ zou discriminerend zijn voor de andere Belgische gewesten. Daarom besloot Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) eind mei om zowel de Belgische Raad van State als de Europese Commissie om advies te vragen. Omdat het Vlaams en Waals gewest zowel het inschrijvingsrecht als de verkeersbelasting behouden wanneer Brussel een kilometerheffing invoert ter vervanging van deze twee belastingen, kan er immers sprake zijn van dubbele belasting. Dit geldt dan ook voor Europese ingezetenen die in Brussel door de heffing belast worden terwijl zij in hun eigen land al belast worden.

De Europese Commissie is van mening dat er geen sprake is van dubbele belasting, zo zegt ze in een antwoord aan Rudi Vervoort, dat de krant L’Echo kon inkijken. Volgens de Commissie worden immers twee afzonderlijke aspecten belast : het bezit van een wagen, en het gebruik ervan onder een kilometerheffing. Het bedrag van de SmartMove-belasting, die zal afhangen van het vermogen van de motor, de afgelegde afstand en het tijdstip waarop het voertuig wordt gebruikt, komt volgens de Commissie ook niet overeen met het bedrag van een wegenbelasting. Doorbraak vroeg het antwoord aan Rudi Vervoort op bij diens kabinet, maar kreeg het niet zelf te lezen.

Geen consensus

Gek genoeg zegt de Commissie in haar antwoord, volgens L’Echo, dat uiteindelijk alleen het Europees Hof voor Justitie bevoegd is om de Europese wetgeving gezaghebbend te interpreteren. Daar komt dan nog bij dat de Europese Commissie de invoering van SmartMove ook subsidieert, in het kader van de economische ‘post-Coronarelance’. Aan dat geldbedrag van 51 miljoen euro voor de invoering van digitale systemen en ANPR-camera’s hangen bepaalde doelstellingen af die het Brussels Gewest moet halen.

Het advies van de Raad van State wordt pas na de zomer verwacht. Daarnaast is er over de invoering van de kilometerheffing geen politieke consensus. Vlaanderen en Wallonië willen het project over de verkiezingen van 2024 tillen. Opmerkelijk, natuurlijk, wanneer de Europese Commissie verwacht dat de bouw van een internetapplicatie in de zomer van volgend jaar al afgerond is.

 
CHRISTOPHE DEGREEF

Foto’s (c) Gazet van Hove.