door Ruben Notteboom in palnws.be . 

In verschillende Waalse gebieden hebben mensen nog problemen na de overstromingen. Zowel de overheid als het Rode Kruis werden al bekritiseerd omdat er onvoldoende gecoördineerd zou worden en er te weinig wordt geholpen. Voorpost sloeg daarom de handen in elkaar om hulp te bieden aan mensen in Wallonië. Luc Vermeulen (Voorpost) doet zijn verhaal.

Kan een afbeelding zijn van buitenshuis en steenmuur

“Het was een Voorpostactie,” vertelt Luc Vermeulen aan de redactie. “Met Voorpost hebben we een uitgebreide sociale werking, namelijk de HVS, Huizen van Vlaamse Solidariteit. HVS werd opgericht om Vlamingen in nood te helpen. Met de overstromingen zijn we dan ook eerst gaan helpen in Vlaams-Brabant en de Voerstreek, voornamelijk in Moelingen. Afgelopen zondag zijn we dan met vier wagens naar Wallonië gereden om daar te helpen.”

Acht leden van Voorpost trekken naar Wallonië om te helpen

“De vier auto’s waren tot het dak gevuld met eten en goederen,” gaat hij verder. “We waren met acht Voorposters, twee per wagen. Het is duidelijk dat het moeilijk is voor de vrijwilligers om de goederen te verzamelen en te verdelen, toch zeker in de regio van Trooz. De schuld ligt bij de overheid die totaal in gebreke blijft evenals het Rode Kruis.”

“We konden namelijk moeilijk naar Trooz rijden omdat de vrachtwagens en bestelwagens aan het lossen waren. We zijn dan eerst maar gaan werken. Toen we terugkwamen, mochten we zelfs niet meer uitladen,” zegt Vermeulen. “De hele kerk zat namelijk propvol. We moesten onze goederen in een andere kerk plaatsen, enkele kilometers verderop. Ook daar konden we niet lossen omdat de kerk binnen het uur ontruimd moest worden. De spullen werden overgebracht naar een parochiezaal. Daar hebben we veel hulp kunnen bieden. Door de beelden op sociale media is het hele land in actie geschoten. Daardoor komen tientallen vrachtwagens en bestelbusjes onaangekondigd toe, met de beste bedoelingen, om goederen te leveren.”

“Wacht even om goederen te brengen en kijk waar er vraag naar is”

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen, staande mensen, buitenshuis en de tekst 'HAVEN VAN GENT'

Luc Vermeulen roept daarom even op om te wachten om nieuwe goederen te leveren. “Persoonlijk denk ik, toch zeker voor Trooz en de omgeving, dat men beter even wacht tot de huidige voorraad verdeeld is en dan bekijkt wat er nog nodig is. Het enige waar men nu achter vroeg, zijn microgolfovens en verlengdraden. Gisteren was er nog een vrachtwagen vanuit het noorden van Nederland gekomen vol met kleren, terwijl er helemaal geen vraag naar kleren is. Voor praktische hulp belden we aan bij verschillende huizen en daar hebben we zeker heel nuttig werk kunnen leveren. De bewoners waren ontzettend dankbaar. Nogmaals, dit gaat over Trooz en omliggende gemeenten. Mogelijk is de toestand in andere gemeenten helemaal anders. Wij willen iedereen bedanken die ervoor zorgden dat we met propvolle auto’s vanuit Vlaanderen konden vertrekken.”

Voorpost hielp ook de lokale inwoners. “We werden bijvoorbeeld gevraagd om kasten naar boven te sleuren of een koelkast te verplaatsen. We hebben zelfs de muren uitgebroken van een hele kamer. Toen we daar aankwamen en we vroegen of men hulp kon gebruiken, verscheen er een brede glimlach op het gezicht van een dame. De dankbaarheid bij iedereen die we geholpen hebben was bijzonder groot. Die dankbaarheid hebben we ook ondervonden in Vlaams-Brabant en Voeren.”

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen en staande mensen