“Is het doorbreken van het cordon de redding voor CD&V ?”

Vrije Tribune

Wouter Beke, minister (CD&V)
Wouter Bollansée is voorzitter van het Vlaams Belang in Zoersel. In deze vrije tribune schrijft hij dat zijn partij wellicht niet op de N-VA moet hopen om het cordon sanitaire te doorbreken. In de plaats daarvan kijkt hij naar de CD&V.

Men hoeft geen politiek talent te hebben om aan te voelen dat Joachim Coens niet de voorzitter zal zijn die CD&V terug naar electorale hoogte zal brengen. Wie een beetje politiek talent heeft, voelt ook aan dat de hoogdagen van de N-VA onder keizer Bart De Wever voorbij zijn. De Wever, en bij uitbreiding de N-VA dus, hebben hun afspraak met de geschiedenis gemist. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 waren er coalitiemogelijkheden-meerderheden in vele Vlaamse gemeentes tussen Vlaams Belang en N-VA. Een samenwerking toen op gemeentelijk vlak had kunnen aantonen dat gemeentes niet zouden ophouden te bestaan omdat Vlaams Belang meewerkte aan het bestuur. Deze gemeentelijke voorbeelden hadden het bewijs kunnen zijn dat een Vlaams front naar de verkiezingen van mei 2019 helemaal geen doembeeld was maar een realistisch alternatief. Maar het liep anders.

Ondertussen zijn we bijna drie jaar verder en twee gemeenteraadsleden verlieten in Zoersel de N-VA, waaronder een schepen en een gemeenteraadsvoorzitter. Ze hadden genoeg van de particratie en de Groen-dictatuur die hen werd opgelegd door hun N-VA-burgemeester. Door de houding van N-VA dreigt onbestuurbaarheid in mijn gemeente.

In tegenstelling tot vele naïevelingen geloof ik nooit dat deze N-VA, zolang zijne hoogheid De Wever de scepter zwaait, de moed heeft om het cordon sanitaire te breken. Luisteren naar zijn continue heldere uitspraken hieromtrent zeggen genoeg. De ooit zo ‘rebelse Vlaamsgezinde’ partij heeft zich ontpopt tot een klassieke machtspartij, een soort van CD&V bis. Laat dit nu net niet alleen het probleem zijn voor de hardwerkende Vlaming maar ook voor CD&V. Ze zijn eigenlijk gekopieerd. Waar N-VA nog niet zolang geleden het kleine broertje was binnen het kartel met grote zus CD&V is CD&V nu nog een klein kind van stiefvader De Wever. Het kan verkeren.

zijne Koninklijke Hoogheid …

Wat rest CD&V dan nog om een bestaansreden te hebben onder hun zwakke voorzitter in de schaduw van stiefvader Bart De Wever ? En belangrijker voor hen, wat is de oplossing ? Vijf minuten politieke moed ! Als CD&V de moed heeft om het cordon te breken waardoor de Vlaming zijn stem terug wordt gehoord, wordt deze partij in één klap moediger dan heel de N-VA de laatste tien jaar tezamen. CD&V zal daar electoraal voor beloond worden omdat de Vlaming die, om een voor mij onduidelijke reden, het Vlaams Belang te rechtlijnig zou vinden dan een partij heeft waarmee echte verandering wel mogelijk is. Democratischer en Vlaamser wordt het niet.

Laat mijn gemeente Zoersel nu net een ideale testcase zijn. De Zoerselse N-VA ligt aan diggelen. Open Vld en Groen hebben binnen de meerderheid op belangrijke dossiers de laatste jaren enorm gefaald. Vlaams Belang Zoersel versterkte enorm zijn rangen en is klaar om beleidsverantwoordelijkheid op te nemen. De toekomst van Zoersel ligt in een sterk Vlaanderen en naar mijns inziens ligt de toekomst van CD&V in 5 minuten politieke moed die men moet nemen in Zoersel. Misschien moet ik Hendrik Bogaert na het zomerreces maar eens uitnodigen voor een lekkere Halse Tuimelaar, een typisch biertje uit Zoersel ?

File:Boshuisje in Zoersel 2015.jpg
het Boshuisje in Zoersel Foto (c) Wikipedia

Foto’s (c) Gazet van Hove.