door Karl Van Camp in (c) ’t Pallieterke. 

interne twisten hier afrekenen

Vorige week schreef ik in mijn stukje over hoe het dagelijks leven op het Antwerpse Sint-Jansplein en in de omliggende straten kreunt onder het toenemend drugsgebruik. De toestand in Afghanistan zal de toestand alleen maar verergeren.

Er zijn een paar soorten drugs die in het algemeen in omloop zijn, zoals cannabis, die hoofdzakelijk vanuit Noord-Afrika wordt ingevoerd. Daarnaast is er de cocaïne die gekweekt wordt in Zuid-Amerika en via containers vervoerd wordt naar Europa, met Antwerpen en Rotterdam als belangrijkste havens. Dan zijn er nog de synthetische drugs, zoals XTC en Crystal Meth, die aangemaakt worden in lokale drugslabo’s in eigen land. Vooral Crystal Meth is aan een opgang bezig, overgewaaid uit de VS en vrij gemakkelijk te produceren.

Afghaanse kledij

Maar de drugsoverlast op het Sint-Jansplein wordt vooral veroorzaakt door gebruikers van heroïne. Ze gebruiken de ondergrondse garage als locatie voor hun inspuitingen en hun roes. De verslaving aan heroïne is enorm schadelijk voor het lichaam en de aftakeling begint al vrij snel. Wie cannabis of cocaïne gebruikt, en zijn verbruik een beetje onder controle houdt, kan dat jaren volhouden en voor de buitenwereld geheimhouden. Ik ken verschillende politici die regelmatig een ‘lijntje coke’ snuiven, maar voor het overige heel normaal kunnen functioneren. En neen, ik noem geen namen … Een parlementariër die zich wat vermoeid voelt, wéét in welk kantoor in het parlement hij of zij moet zijn om aan wat cocaïne te geraken. Maar regelmatige gebruikers van heroïne, die kun je zo herkennen. Daar gaat de lichamelijke aftakeling veel sneller.

Wat heeft dat nu te maken met de toestand in Afghanistan ? Wel, de taliban hebben hun oorlogskas jarenlang gevuld met de opbrengst van de heroïnehandel. Anders gezegd : 90 procent van alle heroïne komt uit Afghanistan, de rest komt uit Pakistan, in het grensgebied met Afghanistan. Via smokkelroutes doorheen Iran en Turkije wordt de heroïne naar Europa getransporteerd. Onderweg wordt er wel wat in beslag genomen, maar jaarlijks komt er toch nog zo’n (naar schatting) 120 ton heroïne toe in Europa. In Iran wordt er hard opgetreden tegen smokkelaars. Elk jaar worden er enkele honderden gepakt, ter dood veroordeeld en opgehangen.

heroïne & opium = “big business”

Maar Afghanistan is dus – met goedkeuring van de taliban – de grootste producent van heroïne. De kans is klein dat dit in de toekomst zomaar zal veranderen, want de lokale boeren verdienen meer aan de kweek van papavers dan aan een of ander ‘gewoon’ gewas.

Een studie uit 2010 heeft uitgewezen dat Afghanistan over bodemschatten beschikt zoals olie, gas koper en ijzererts, maar die zijn eerder voor eigen gebruik bedoeld. En nu de taliban aan de macht zijn gekomen, volgt zeer zeker vanuit het Westen een volledige economische boycot.

Vorige week schreef ik dat onze beleidsmensen de strijd tegen de drugs aan het verliezen zijn. Laat het duidelijk zijn dat de gebeurtenissen in Afghanistan geen ‘ver-van-mijn-bed-show’ zijn, maar wel degelijk gevolgen zullen hebben in ons land. Nu nog hopen dat de politici dat ook beseffen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.