Dag van de Trage Wegen: 16-17 oktober

Op 16 en 17 oktober is het de Dag van de Trage Weg. Maar wat zijn trage wegen ? Waarom zijn ze belangrijk voor fietsers en wandelaars ? En waarom is er een speciale dag voor deze wegen ? We vroegen het Zowie Vangeel van Trage Wegen vzw.

Wat zijn trage wegen precies ?

Zowie: “Trage wegen zijn alle wegen en paadjes bedoeld voor traag verkeer zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Ze zijn op z’n minst autoluw, en vaak ook autovrij. Veldwegen, bospaadjes, fietssnelwegen, jaagpaden langs waterlopen, maar ook doorsteekjes in woonwijken kunnen trage wegen zijn.”

Waarom zijn trage wegen belangrijk voor fietsers en voetgangers ?

Zowie: “Ze vormen veilige verbindingen voor woon-werkverkeer op de fiets, maar ook voor kinderen en ouderen. Je kan je er op een fijne, duurzame en veilige manier over verplaatsen. En ga je een rondje lopen of een mooie wandeling of fietstocht maken? Dan doe je dat bij uitstek via trage wegen. Er is ruimte voor bloemenpracht in de berm of veilige oversteekjes voor allerlei dieren. Voor de reiziger op de trage weg is het er aangenaam toeven.”

“Trage wegen zijn ook een ware schatkaart naar het verleden. Je realiseert het je misschien niet, maar vele wegen in ons land hebben een lange geschiedenis. Dat rustige paadje waar je je hond uitlaat zou dus zomaar uit de Romeinse tijd kunnen stammen!”

Hoe ontdek ik de Trage Wegen in mijn buurt ?

Zowie: “Op de website van Trage Wegen vzw vind je de wegen terug die al in detail werden geïnventariseerd.”

Waarom moeten we ze blijven beschermen ?

Zowie : “Vele wegen met een ‘traag karakter’ zijn de afgelopen decennia verdwenen en bestaande wegen staan soms onder druk. Er is lang enkel vanuit het autoverkeer gedacht waardoor het trage netwerk versnipperd raakte. Mede dankzij Trage Wegen vzw is er de laatste jaren gelukkig een inhaalbeweging op gang gekomen. Samen met vrijwilligers, buurtbewoners en lokale besturen ijveren we om het netwerk te beschermen, te herstellen of waar mogelijk zelfs uit te breiden.”

Wat kan ik doen om ze te beschermen ?

Zowie : “Iedereen kan helpen om deze wegen en paadjes in de kijker te zetten tijdens de Dag van de Trage Weg op 16-17 oktober. We bundelen alle activiteiten in één weekend. Zo geven we een krachtig signaal voor meer en betere trage wegen. Je kan bijvoorbeeld een mooie fietstocht organiseren om mensen kennis te laten maken met het trage wegennetwerk bij jou in de buurt. Of je kan met een groepje aansluiten bij een activiteit die al gepland staat.

WIL JIJ EEN ACTIVITEIT ORGANISEREN VOOR DE DAG VAN DE TRAGE WEG ?
OF WIL JE GEWOON MEEDOEN ?

Foto’s (c) Gazet van Hove.