Hove-Edegem

Een 50-tal leden en militanten van de Fietsersbond-afdeling Azura (Edegem, Hove, Boechout, Mortsel, Aartselaar) hielden maandag in de vooravond rond 17.30u. een symbolische actie op het drukke kruispunt van de N-1 Mechelsesteenweg met de Hovestraat / Edegemsestraat . Dit naar aanleiding van het tragische ongeval van vorige week met twee jonge meisjes in de Lange Leemstraat in Antwerpen en de start van het komende schooljaar. Er waren een aantal kinderen die aan de actie deelnamen.

Onder het toeziend oog van vier politieagenten, waaronder de korpschef, staken de activisten de steenweg over. Dit ging niet in één tijd want na 8 seconden springt het licht terug op rood voor de voetgangers. Zo moesten vele voetgangers hun overtocht in twee tijden doen en op de smalle middenberm blijven staan tussen het drukke verkeer.

Het is een vrij druk kruispunt waar er soms zeer snel wordt gereden. Wat ook opvalt is van zeker 9 op de 10 bestuurders alléén in de wagen zit.

In zijn toespraak stelde Leo Deleu van de Fietsersbond dat “dit tragische ongeval In Antwerpen is het gevolg van een systeemfout die maar niet opgelost geraakt en zelfs opnieuw ingevoerd wordt omdat de doorstroming van het gemotoriseerd verkeer belangrijker wordt bevonden dan de veiligheid van de eigen burgers. Alle overheden pakken graag uit met bedragen die worden geïnvesteerd in fietsinfrastructuur. Maar dat lost niets op als de mentaliteit niet verandert. In het decreet basisbereikbaarheid lezen we : “Het Vlaamse verkeersveiligheidsbeleid investeert in de veiligheid en de kwaliteit van de wegen en hun aanhorigheden, met het STOP-principe als uitgangspunt.” Beste politici, voer nu eindelijk uit wat u zichzelf heeft opgelegd : Veiliger verkeer nu ! De bedelknopjes voor fietsers en voetgangers waarmee de verkeerslichten in Edegem en Hove werden uitgerust, zorgden niet voor de beloofde conflictvrije regeling. De knopjes zijn slechts ingevoerd in een vruchteloze poging om het autoverkeer vlotter te laten verlopen.” De activisten hielden enkele symbolische belconcerten.

De actie verliep zonder incidenten met eventuele “verhitte” autobestuurders.

In Antwerpen en enkele andere Vlaamse steden waren er soortgelijke acties.

Fietsersbond Hove

Foto’s © Gazet van Hove.