door Anton Schelfaut in palnws.be . Anton Schelfaut

In De afspraak op vrijdag pleit arbeidseconoom Stijn Baert (UGent) voor een staatshervorming die duidelijker is inzake bevoegdheden. Die moeten volgens hem ook gekoppeld worden aan duidelijke verantwoordelijkheden.

Baert meent dat de staatshervormingen het moeilijk hebben gemaakt om te achterhalen wie waarvoor verantwoordelijk is. “Je hebt bevoegdheden langs de ene kant, maar je hebt ook verantwoordelijkheden langs de andere kant. Het probleem is dat men gewoon naar elkaar aan het wijzen is”, hekelt hij.

Volgens Baert lijdt Wallonië aan de ‘Hollandse ziekte’. “Als een bepaalde sector in de economie het goed doet, kan dat soms ten koste zijn van een andere sector”, legt hij uit. “Ik zie in heel veel problematieken dat Wallonië een beetje blijft zitten en niet de nodige hervormingen doorvoert, omdat het Vlaanderen heeft. Daar heeft men die welvaart en van daaruit kunnen middelen doorstromen. Men blijft aanmodderen en dat heeft gevolgen voor de welvaart van Wallonië.”

In die optiek pleit Baert voor een staatshervorming die duidelijkheid schept inzake de bevoegdheidsverdeling. Daar moeten ook duidelijke verantwoordelijkheden tegenover staan. “Op die manier worden de regio’s die het goed doen daar zelf ook beter van”, besluit de econoom. “Men wil de financieringswet hervormen zodanig dat het Waalse gewest en de Franstalige gemeenschap meer gefinancierd worden. Op middellange termijn kan je daar voorstander van zijn, maar voor de langere termijn is het toch belangrijk dat ook zij voor de gevolgen van het beleid geplaatst worden en niet omgekeerd.”

Bron : VRT NWS