Duurzaamheid

Wat nog nooit eerder gebeurde, werd dit voorjaar waarheid. Álle aangeboden zaadzakjes uit de zadenbib vonden een vruchtbare grond om te kiemen ! Een succesvol voorjaar dus, dankzij jullie enthousiasme !

Maar om ook in 2022 te kunnen blijven bestaan en volgend voorjaar opnieuw een gevarieerd aanbod aan zaden te
kunnen garanderen, doen wij ook graag een beroep op jouw enthousiasme. We willen je aanmoedigen om dit najaar en komende winter zaden te oogsten van de groenten, bloemen en kruiden die jij hebt laten groeien en bloeien. En we nodigen je uit om (een deel van) die zaden terug te schenken aan het ruilsysteem van de zadenbib. Want alleen op die manier kan de zadenbib verder blijven draaien !
Heb je geen ervaring met zaden oogsten ? Je vindt alvast tal van tips in de boeken in de bib onder de rubriek 637.4. Durf te experimenteren, laat eens een slakrop of radijs uitgroeien tot zaad, laat enkele peulen drogen aan de struik en oogst de bonen voor een volgend plantjaar, of laat een schorseneer- of pastinaakplant overwinteren en geef hem de kans om volgend voorjaar bloemen en dus ook zaden te maken. Door ermee aan de slag te gaan, zal je merken dat je er gauw vaardigheid, verbondenheid en plezier in krijgt.
Laat je tuin of balkon dit najaar de vooraadschuur zijn voor onze zadenbib. Hoe meer variatie in het aanbod, hoe leuker !
Ook kleine hoeveelheden zaden zijn welkom. Lever de zaden af in goed afgesloten zakjes en vergeet niet om de zakjes die je aan de balie van de bib afgeeft, te voorzien van de soortnaam. Jouw naam en eventueel een e-mailadres of telefoonnummer kan handig zijn, maar is geen vereiste.
Als je vragen hebt, kan je die gerust stellen aan vrijwilligster Nicky, te bereiken via het mailadres zadenbib.hove@gmail.com. Tot binnenkort in de (zaden)bib !

Foto’s (c) Gazet van Hove.