“Weg met de verwijfde mannen”

door Karl Van Camp in (c) ’t Pallieterke .

Stel u echter even een land voor waar de volgende richtlijnen van kracht worden : Televisieprogramma’s mogen geen artiesten meer uitnodigen die zich een “vrouwelijke stijl” aanmeten en die “incorrecte politieke standpunten” innemen. De artiesten moeten een “patriottische sfeer” uitdragen.

Mao Tse-Tung (1893-1976), Chinees communistenleider en massamoordenaar

Gaat het hier over Polen, Hongarije, een of ander land in Afrika, Iran,…? Neen, het gaat over China, waar de communistische regering strenge maatregelen tegen de eigen Chinese media heeft afgekondigd. De ingrepen van president Xi Jinping zijn verregaand en doen denken aan de Grote Culturele Revolutie (1966 – 1976) van Mao Zedung.

Laat ons eens overlopen wat de nieuwe richtlijnen in China betekenen. Om te beginnen krijgen de leerlingen van de lagere school een nieuw vak : “De Gedachten van Xi”. En wat moeten de kindjes vooral onthouden ? “We houden allemaal van ons moederland. Zoals Opa Xi zei : Patriottisme is de meest fundamentele en langst durende emotie. Het is de kern van de deugd van elke persoon.”

Ik ken hier te lande mensen zoals een Peter Mertens die gruwen bij patriottisme en nationalisme. Maar in communistisch China, hun grote voorbeeld, worden kinderen verplicht opgevoed als echte patriotten. Al iets van protestbetogingen gehoord voor de ambassade van China in Brussel ?

Peter Mertens (PVDA) zwijgt over China

Maar president XI wil ook komaf maken met de “verwijfde mannen” op televisie. Mannen met oorbellen, piercings en tattoos waren sowieso al verboden. Maar nu volgt een volgende stap: mannen die te veel make-up gebruiken en verwijfd overkomen op televisie (of via andere internet-kanalen) moeten van het scherm geweerd worden.

Stel u even voor dat Bart De Wever of Tom Van Grieken zou voorstellen om alle “verwijfde mannen” uit de VRT te bannen. Ik kan me al de banbliksems voorstellen van verenigd-links, de betogingen en ‘prides’ en een veroordeling door het Europees Parlement. Om over de klachten bij UNIA nog te zwijgen. Maar in communistisch China, land van vrijheid en blijheid, wordt het dus de norm om “verwijfde mannen” te weren van het scherm.

een ‘pride’ is in China verboden

Enig opzoekingswerk leert me dat in China tot 2001 homoseksualiteit beschouwd werd als een mentale stoornis en als dusdanig ook behandeld werd. De jongste 20 jaar is wel een en ander veranderd, maar ook vandaag is het niet mogelijk om een ‘Pride’ te organiseren in bijvoorbeeld Beijing. Daar zal de communistische partij geen toelating voor geven, en met de nieuwe richtlijnen van Xi zit verandering er niet direct aan te komen. Tja, twee mannen kunnen wel in Beijing hand in hand rondlopen als homokoppel, maar ze moeten er dan wel de afkeurende blikken van de andere chinezen bijnemen.

Bij de mao-stalinistische PVDA en de Belgische belangengroepen van de LGBTI-gemeenschap bleef het de voorbije dagen muisstil. Als het op China en de “verwijfde mannen” aankomt, is het voor hen : horen, zien en (vooral) zwijgen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.