Dries Van Langenhove – Kamerlid en bezieler van Schild & Vrienden : “Ze willen me mijn burgerrechten afnemen”

door Wim De Smet in (c) ’t Pallieterke . 

De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent buigt zich volgende week donderdag over de zaak van Dries Van Langenhove (28). De oprichter en bezieler van Schild en Vrienden moet zich, samen met acht medestanders, verantwoorden voor inbreuken op de Antiracismewet, de Wapenwet en de Negationismewet. Van Langenhove is strijdbaar als altijd, maar de juridische veldtocht begint zwaar door te wegen. “Ik maak me geen illusies”, zegt hij. “Ze willen me mijn burgerrechten afnemen zodat ik in 2024 geen kandidaat kan zijn bij de parlementsverkiezingen.”

Het parket startte een onderzoek naar Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden na een Pano-reportage op de openbare omroep. Journalist Tim Verheyden kwam tot de vaststelling dat er op geheime Facebook- en Discord-groepen seksistische en racistische memes werden gedeeld. Speurders van het Oost-Vlaamse parket vielen zijn woning in Opwijk binnen op zoek naar bewijsmateriaal. Ruim drie jaar na de beruchte uitzending, is het onderzoek intussen afgerond. Van Langenhove heeft de beschuldigingen altijd ontkend. “Het onderzoek is dan wel afgerond, maar het proces zelf kan nog jaren aanslepen”, vertelt Van Langenhove. “Zo’n proces vraagt enorm veel geld en tijd. En voor ons is dat een ramp, ook en vooral op financieel vlak. Schild & Vrienden is geen rijke organisatie. Wij krijgen geen subsidies. En veel tijd hebben we ook al niet. Maar goed, het is duidelijk dat de staat, justitie, de VRT en de UGent wel geld en tijd op overschot hebben. Ik denk dat onze tegenstanders deze juridische procedure gaan gebruiken als een soort uitputtingsslag. In dat geval onderschatten ze mijn vastberadenheid. Ons dossier ziet er goed uit. Maar mijn vertrouwen in het Belgische rechtssysteem is tot onder nul gezakt.”

leden van Schild & Vrienden

Het onderzoek naar Schild & Vrienden heeft drie jaar geduurd. Waarom was er zo veel tijd nodig ? 

“Het onderzoek werd politiek gestuurd. Om hun valse beschuldigingen te staven hadden ze bewijzen nodig, maar die hebben ze zelfs na twintig huiszoekingen en vijftig verhoren nog altijd niet. De plannen zijn duidelijk: ze willen me mijn burgerrechten afnemen zodat ik me niet meer verkiesbaar kan stellen. Een drama zou dat natuurlijk niet zijn, want ook in dat geval zal ik mijn plicht doen en zo veel mogelijk mensen overtuigen om een juiste stem uit te brengen, maar het kan natuurlijk wel nadelig zijn. Elke stem is belangrijk, ook al zal een mogelijke overwinning van het Vlaams Belang niet vallen of staan met mijn deelname.”

“In aanloop naar 2024 wil ik me volop kunnen bezighouden met het overtuigen van mensen. Onze tegenstanders weten dat ik dat niet naar behoren kan doen als ik al mijn tijd, energie en geld moet steken in een aanslepend proces dat eigenlijk nergens op slaat.”

Naast u werden nog acht andere aanhangers van Schild & Vrienden in verdenking gesteld. Hoe gaan zij met die dreigende doorverwijzing naar de rechtbank om ?

“Ook voor hen hangt een zwaard van Damocles boven het hoofd. Tegelijk zijn er ook nog honderden andere jonge Vlamingen die meegedaan hebben aan acties en bijeenkomsten van S&V. Ook zij hebben het zwaar gehad door deze repressie. Het gerechtelijk onderzoek en de laster in de media zijn voor ons een hele aanpassing geweest. In 2017 of 2018 stonden militanten elkaar nog te verdringen om tijdens een actie op de eerste rij te staan voor een foto. Door die negatieve aandacht van justitie en media stel ik vast dat onze werking veel meer besloten is geworden. De Pano-reportage heeft diepe sporen nagelaten. Sommige van onze mensen verloren hun job of kregen problemen met familie of op school. Ze hadden nochtans geen vlieg kwaad gedaan. Maar onze militanten hebben een sterke ruggengraat. Ze kunnen dit trotseren.”

Klopt het dat we sinds die Pano-reportage ook veel minder van Schild & Vrienden gehoord hebben ? Is de tijd van opmerkelijke acties voorbij ?

“We hebben onze werkwijze fundamenteel moeten aanpassen. Als we in de schijnwerpers lopen, kan dat negatieve gevolgen hebben. Staatsterreur door justitie, laster in de pers en censuur door sociale mediabedrijven hebben onze manier van werken veranderd. Ik geef een voorbeeld : vorige zomer gingen we in het Waalse Trois Ponts Vlaamse leeuwenvlaggen ophangen. Het ging om een protestactie nadat een Vlaamse scoutsgroep, die daar op kamp was, zijn leeuwenvlag op bevel van de plaatselijke burgemeester had moeten verwijderen. Het was een heel brave actie. Maar op basis van enkele foto’s die we zelf hadden genomen, werden er opnieuw huiszoekingen doorgevoerd bij onze militanten. Dat is toch niet te geloven ? Als je met zo veel repressie krijgt af te rekenen, wordt het heel moeilijk om nog op normale manier actie te voeren.”

“Daarom hebben we onze activiteiten enigszins verlegd. De afgelopen weken bijvoorbeeld, hebben we meegeholpen aan de opbouw en afbraak van de IJzerwake en organiseerden we een succesvolle zomeruniversiteit in Limburg. Ons project om gratis bokslessen te voorzien voor jonge Vlamingen draait ook op volle toeren. Dat is het soort activiteiten waar de censuur en de repressie geen vat op hebben en waar we dus meer op inzetten.”

In februari trok u, in volle coronacrisis, naar Parijs om mee te protesteren met Génération Identitaire. U kreeg daar veel kritiek op. Was die uitstap echt nodig ?

Génération Identitaire Flandres

“Die kritiek kwam alleen van journalisten. En ja, het was mijn plicht om daar te zijn, als parlementslid en als activist. We hebben toen trouwens voorspeld dat er een verbod zou komen op Génération Identitaire en dat verbod is er intussen dus ook gekomen. En nu is men zelfs geldboetes en celstraffen aan het uitdelen aan de ex-leden van Génération Identitaire. Mensen worden dus retroactief gestraft. Ook in Oostenrijk heeft men de identitaire beweging intussen verboden. En in België zien we net hetzelfde gebeuren. Melissa Depraetere, fractievoorzitster van Vooruit, heeft al expliciet gemeld dat bewegingen zoals Schild & Vrienden niet langer mogen bestaan. Zo’n verbod zit er ook bij ons aan te komen.”

Intussen organiseren jullie ook bokstrainingen. Geven zo’n initiatieven jullie geen negatief imago ?

“Dat denk ik niet. Bij Schild & Vrienden geloven we nogal hard in de combinatie van mentale en fysieke weerbaarheid. Een gezonde geest in een gezond lichaam, weet je. Sporten is een erg makkelijke manier om jonge mensen samen te krijgen en hen te motiveren om aan zichzelf te werken. Als we allemaal de beste versie worden van onszelf, komt het hier vanzelf wel goed.”

promotor van streekbieren …

Mogen uw aanhangers nog een pint drinken of een sigaret roken ?

“(lacht) Dat mag zeker en vast, maar mocht ik zien dat ze echt hun gezondheid op het spel zetten, zou ik hen daar wel op aanspreken. Dat zou ik ook doen bij vrienden of familieleden.”

Bij de parlementsverkiezingen in 2019 werd u als onafhankelijk kandidaat verkozen op de Kamerlijst van Vlaams Belang. Hebt u intussen al een lidkaart ?

“Nee. Ik heb ook nog enkele andere projecten onder mijn hoede, zoals Schild & Vrienden en mijn eigen mediakanaal. Mocht ik lid zijn van Vlaams Belang, dan zouden die projecten minder onafhankelijk zijn.”

Worden sommige mensen binnen het Vlaams Belang toch niet een beetje zenuwachtig daarvan ? Wel een topplaats krijgen, maar geen lid worden…

“Helemaal niet. Ik heb de partij toch ook veel stemmen opgeleverd waardoor er meer Vlaams Belang-verkozenen zijn ?! De meeste Vlaams Belang-supporters waren blij dat ik voor hun partij op de lijst stond. En dat genoegen was volledig wederzijds.”

Intussen hebt u ook een eigen mediakanaal opgestart waarbij u zelf in de rol van politiek commentator kruipt. Wat is de bedoeling eigenlijk van dat mediakanaal ?

“Fundamentele politieke verandering kan je niet alleen in het parlement en op straat bewerkstelligen. Linkse indoctrinatie wordt vandaag vooral verspreid via de media en via ons onderwijs. Een eigen scholenkoepel oprichten, dat is een beetje moeilijk. Maar een eigen mediakanaal, dat kan wel. Ik heb enkele competente mensen aangeworven en we hebben zelf een studio gebouwd. Intussen haalt mijn mediakanaal gemiddeld 84.000 kijkers per uitzending. Dat is meer dan sommige gewone televisieprogramma’s. Ik ben heel tevreden met dat resultaat en ik hoop ook nog te groeien. Het is ook interessant dat vooral jonge mensen onze filmpjes bekijken.”

“Als ik zie hoe andere politici vaak de tijd van de wereld krijgen om te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en wat ze willen bereiken… Mocht ik ooit zo een kans krijgen, mijn leven zou er helemaal anders uitzien”

De media informeren te links, zo luidt de kritiek. Maar aan de verkiezingsresultaten en in de peilingen is dat voorlopig toch niet te merken ?

“Oh, maar ik ben ervan overtuigd dat onze partij zonder linkse media, of mét onafhankelijke media, een nog beter resultaat zou neergezet hebben. Eigenlijk mogen we dus best fier zijn dat de Vlaams-nationalistische partijen, ondanks die linkse overmacht in de media, toch nog zo goed scoren. Maar het moet nog beter kunnen. Want vergis u niet : de rechterzijde denkt vaak dat iedereen het linkse narratief van VRT en VTM door heeft. Dat is niet het geval. Elke dag kijken nog honderdduizenden Vlamingen naar de televisie-journaals, die denken dat ze er de waarheid horen. We hebben nog niet iedereen kunnen wakker schudden.”

U bent intussen bekend en ook berucht. Bent u eigenlijk nog overal welkom ?

“Dat valt eigenlijk heel goed mee. Ik krijg bijna geen negatieve reacties. Heel veel mensen komen me feliciteren als ik bijvoorbeeld naar de winkel ga, en als ik op restaurant ga gebeurt het vaak dat de eigenaar me fier welkom komt heten en bedankt voor mijn werk. Het aantal selfies dat ik al heb moeten laten maken voor voorbijgangers zal intussen de duizenden overstijgen. Nu, ik maak me geen illusies. Er zullen ook wel mensen zijn die me een rechtse klootzak of bruine rakker vinden. Zij zullen me natuurlijk iets minder snel aanspreken, vooral ook omdat ze in de media hebben gelezen wat een gevaarlijk monster ik wel ben (lacht).”

Toch lijkt het me dat de figuur Dries Van Langenhove zwaar gecontesteerd is. Mensen zijn ofwel voor ofwel tegen u.

“Ik heb ook de indruk dat iedereen wel een mening over mij heeft. Maar zoals ik zei : bij veel mensen is die mening vaak gestoeld op waanzinnige zaken die in de media over mij zijn te vinden. Mocht ik de tijd hebben om met alle 7 miljoen Vlamingen een kort gesprekje te hebben, zouden veel mensen die nu een slecht idee over mij hebben hun mening aanpassen. Dat heb ik al vaak mogen ervaren. Ik kan het sommige mensen trouwens ook moeilijk verwijten dat ze zo over mij denken. Het valse beeld dat de media hebben geschetst, wordt door veel mensen ook voor waarheid aanzien. Spijtig, maar het is niet anders.”

“Ik ben geen vrouwenhater, geen Jodenhater, geen racist, geen antisemiet”

Misschien moet u maar eens wat vaker met uw lief of uw hond gaan poseren in de media ?

“Weet je, ik zou mezelf graag als mens eens willen tonen in een eerlijk en diepgaand interview op televisie, maar die kans wordt me niet gegund. Ik ben ooit eens uitgebreid geïnterviewd door James Cooke, bekend van Gert Late Night. Ik ben samen met James gaan sporten toen, we hadden echt een goed en menselijk gesprek. Maar vlak voor de uitzending kreeg ik te horen dat men toch beslist had om het interview met mij uit het programma te halen. (stil) Als ik dan zie hoe andere politici vaak alle tijd van de wereld krijgen om te vertellen wie ze zijn, wat ze doen en wat ze willen bereiken… In ‘Die Huis’ bijvoorbeeld.. Mocht ik ooit zo een kans krijgen, mijn leven zou er helemaal anders uitzien. Ik ben niet het fascistische monster dat sommigen van mij gemaakt hebben. Ik ben geen vrouwenhater, geen Jodenhater, geen racist, geen antisemiet.”

“Maar goed, mijn privéleven gooi ik niet in de openbaarheid. Geloof het of niet : ik ben niet iemand die graag in de schijnwerpers staat. Al die aandacht, ik geniet daar eigenlijk niet van. Ik deel dus ook niet permanent filmpjes of foto’s uit mijn privéleven en ik ga ook geen journalisten meevragen op reis. Dat is niet wie ik ben.”

U staat niet graag in de aandacht, maar intussen bent u wel het gezicht van uw eigen mediakanaal.

“Dat is nu eenmaal mijn plicht als nationalist. Een goede redevoering houden, dat is een van mijn talenten. Ik ben ervan overtuigd dat ik op die manier veel kan betekenen voor Vlaanderen. Trouwens, heel wat politici posten iedere dag over hun privéleven op hun politieke sociale mediakanalen en de media schrijven er alleen positief over. Moesten diezelfde media de kans krijgen om mij of mijn privé-omgeving aan te vallen en te belasteren, ze zouden niet twijfelen.”

“Ik ben van heel gewone komaf en ik heb van thuis niets meegekregen behalve goede manieren en heel veel liefde”

Verwijst u nu naar de berichten die premier De Croo zou verstuurd hebben naar een Italiaanse porno-actrice ?

“De media komen zich nu wel verdedigen en zeggen dat het, in het geval van De Croo, om een privézaak gaat. Maar dat is natuurlijk niet privé. Het gaat hier om een incident waardoor ons land zes maanden langer zonder regering heeft gezeten. Het gaat om een premier die zelf toegeeft dat hij chanteerbaar was. Het gaat om een premier die naar mediabazen telefoneert en beslist wat er wel of niet in de media komt. Moesten Poetin of Orban dit gedaan hebben, men had het Europees Parlement al samengeroepen om, bij wijze van spreken, sancties uit te spreken. Maar De Croo mag dat allemaal doen zonder dat er een haan naar kraait.”

“En die stilte over De Croo zijn fratsen staat dan weer in schril contrast met de enthousiaste berichtgeving over de barbecue die ik tijdens corona samen met vrienden organiseerde in openlucht. Gedurende drie dagen was die barbecue nationaal nieuws. Ik denk dat ik, niet alleen uit principe, maar ook uit zelfbescherming beter weinig over mijn privéleven vertel. Ook voor mijn familie en vrienden doe ik dat beter niet.”

“Na de Pano-reportage werd vanuit de media ook doelbewust gelogen dat ik een rijkeluiszoontje zou zijn. Mijn tegenstanders wilden met die bewering de verdiensten afbreken die ik zélf op jonge leeftijd had bereikt. Ik zou volgens hen alles van thuis uit hebben meegekregen. Maar dat is dus pertinent onwaar. Mijn vader is kok en mijn moeder secretaresse. Ik ben van heel gewone komaf en ik heb van thuis niets meegekregen behalve goede manieren en heel veel liefde.”

De verkiezingen van 2024 komen er aan. Het is wellicht nu of nooit voor het Vlaams Belang. En dus ook voor u.

“De demografische klok tikt snel en 2024 wordt een kantelpunt. We mogen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, maar volgens de peilingen ziet het er naar uit dat er in Vlaanderen een Vlaams-nationalistische meerderheid zit aan te komen. Daarvoor moeten we nu alles op alles zetten. En dan moeten wij, Vlamingen, op tafel kloppen en schouder aan schouder staan. N-VA is nu al 17 jaar aan de macht, samen met een resem traditionele establishment-partijen. Maar hebben ze al iets kunnen veranderen ? Ik denk van niet. De enige manier om echte verandering te brengen is dus een Vlaams-nationalistische coalitie van Vlaams Belang en N-VA.”

Belangrijke beleidsdomeinen zoals migratie, justitie of defensie zijn wel federale materie. Daar gaat u vanuit de Vlaamse regering niets over te zeggen krijgen.

“Vlamingen moeten eindelijk maar eens onderhandelen zoals de Franstaligen dat doen. Het geld om dit land draaiende te houden komt uit Vlaanderen en dat moeten we nu ook maar eens durven zeggen. Vlaanderen moet zijn eisen stellen. En als men in Wallonië geen toegiften wil doen, moet je overwegen om eenzijdig de stekker uit dit land te trekken. Dát is de onderhandelingspositie van waaruit wij moeten vertrekken.”

Stel dat er in 2024 toch een Vlaamse regering kan gevormd worden met Vlaams Belang en N-VA, vreest u dan niet dat die ploeg enorm veel tegenwind gaat krijgen ?

“Wat dat betreft, hebben we het einde nog niet gezien, vrees ik. In dit land is men tot heel veel slechte dingen in staat. Ikzelf ben ooit door de antiterrorisme-cel uit mijn bed gehaald. Er vonden twee huiszoekingen plaats. Mijn bankinstelling heeft mij buiten gegooid, de universiteit heeft mij buiten gegooid. Maar dat is allemaal nog niets in vergelijking met wat er echt op ons afkomt. Het Belgische systeem is niet alleen gestoeld op postjespakkerij en zelfbediening in de politieke partijen. Nee, het gaat ook om machtskartels, financiële kartels en miljardenstromen die gedurende tweehonderd jaar zijn opgebouwd. Het gaat om machtsinstituten die allemaal baat hebben bij het behoud van de Belgische status-quo. En voor het eerst wordt die status-quo nu echt bedreigd. Het Belgische systeem gaat dat niet zomaar laten gebeuren.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.