door Pieter Van Berkel in palnws.be . 

De N-VA’er verwijst onder meer naar de situatie in Afghanistan en de evacuatieoperatie en de hervestiging van Afghaanse vluchtelingen, terwijl de opvangcentra van Fedasil overvol geraken. Na het coronajaar 2020 blijkt bovendien uit cijfers van Frontex dat het aantal illegale migranten dat de EU binnenkomt weer in de lift zit. “We gaan los naar een nieuwe asielcrisis”, waarschuwt Francken.

Francken : “Al anderhalf jaar geen uitzettingen naar Marokko”

Zo zouden de terugkeercijfers volgens hem verwaarloosbaar zijn. “Er vinden bijvoorbeeld al anderhalf jaar geen gedwongen uitzettingen naar Marokko plaats omdat ze het land dat weigert”, zegt Francken. “Dat is begonnen met de coronacrisis. Toen waren heel wat restricties voor het internationaal vliegverkeer. Maar ook nu, terwijl er opnieuw dagelijks tientallen vluchten naar Marokko plaatsvinden, weigert het land nog altijd haar illegale onderdanen terug te nemen.”

“Marokkanen vormen nochtans een aanzienlijk aandeel van de mensen die uitgezet dienen te worden. Het gaat geregeld om mensen die voor problemen met de openbare orde zorgen”, aldus Francken. “Ook de andere Maghreblanden zijn trouwens niet happig om hun onderdanen terug te nemen.”

Volgens het Kamerlid doet de regering niet genoeg om het probleem aan te pakken. “Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) zei dat er deze zomer Europese visumsancties tegen dergelijke landen zouden komen, maar hij haalt geen enkele deadline. Hij stelt zijn hoop in een Europese oplossing, maar de regering moet diplomatiek, bilateraal iets ondernemen”, klinkt het.