Op zondag 10 oktober beleef je de Antwerpse Zuidrand als nooit tevoren ! Kom de natuur, het bos, de beekvalleien, de landbouw en de rijke geschiedenis en cultuur verkennen. Van een kinderzoektocht, geleide wandelingen en miniconcertjes tot een boerderijbezoek of proeven van heerlijke streekproducten: er zijn activiteiten voor jong en oud !

Dit prachtige gebied herbergt eeuwenoude en jonge bossen, beekvalleien en landschappen met zeldzame plant- en diersoorten. Zij maken samen met de aanwezige familiale landbouw deel uit van de oude cultuurhistorische landschappen. Om dit bijzondere gebied te behouden, te versterken en deels toegankelijk te maken voor bezoekers, bundelen al verschillende jaren overheden, verenigingen, private eigenaars en burgers de krachten. De voorbije jaren werd hard gewerkt om van de Zuidrand een aaneengesloten openruimtegebied te maken met plaats voor bos, natuur, water, landbouw, erfgoed en recreatie. Een hele uitdaging om al deze elementen een plaats te geven in het gevarieerde landschap. Ook de komende jaren zetten we onze schouders verder onder deze uitdaging en dat vieren we graag op deze dag.

Op 10 oktober pakken de partners in het Strategisch Project ‘Beleefbare Open Ruimte in de Antwerpse Zuidrand’ uit met enkele hoogtepunten en knappe realisaties uit het project.

Programma

Alle activiteiten zijn makkelijk bereikbaar met de fiets. Meer details op onderstaande websites.

– Groen Neerland in Wilrijk : natuurwandeling in de vallei van de Kleine Struisbeek, een waterrijk gebied en de voortplantingsplaats van zeldzame amfibieën.

– De Reukens in Aartselaar : natuurbeleving in de vallei van de Wullebeek : ontdek de vallei van de Wullebeek, een gebied in volle ontwikkeling. Inschrijven bij Hilde Janssens : hiljans@hotmail.com of 0472 / 81 39 98. Vertrek wandelingen om 14.00 uur, stevige schoenen zijn aanbevolen. Het terrein is niet geschikt voor kinderwagens.

– Groendoener in de kijker. Afspraak aan het bedrijventerrein Oeyvaersbosch, Langlaarsteenweg in Aartselaar.

– Een reuzenverhaal in Aartselaar : reuzen van de Zuidrand, met vertellingen en mini-expo.

Hof ter Linden, Edegem

– Hof Ter Linden in Edegem : streekproducten proeven in het kasteeldomein.

– De Edegemse Beekvallei in Edegem en Kontich : natuur- en valleiwandeling.

– Museum voor Heem- en Oudheidkunde in Kontich : ’Eten en drinken in Romeins Kontich’.

– Schapenhagen, de Babbelse Plassen, Langbos en de Oude Spoorwegberm in Kontich, de Babbelbeekse Beemden in Duffel : natuur-, bos- en valleibeleving : elk uur een geleide wandeling in het natuurgebied. Wat leeft er allemaal in onze Babbelse Plassen ? Ontdek het met heel het gezin met allerlei speurneus-, luistervink-, doe- en zoekopdrachten doorheen het ganse natuurgebied en het maken van een eigen natuurschilderij. Vooraf inschrijven niet noodzakelijk. Doorlopend : natuurfotosafari, een wedstrijd op basis van Obsidentify en IObs : na een introductie van deze apps kan iedereen zelf aan de slag. Voor de fotosafari heb je een smartphone nodig, waarbij respectievelijk de apps Obsidentify of IObs op geïnstalleerd zijn. Om mee te doen aan de wedstrijd moet je ook een account aanmaken op waarnemingen.be.

– Het Uilenbos, een bezoek aan het melkveebedrijf met melkautomaat van Bart en Ilse, de speel- en leerboerderij Gasthuishoeve Boshoek in Hove, het klimaatbos, de speelheuvel en het Papendonkbos in Lint, met natuur- en valleizoektocht voor kinderen en gezinnen, landbouwbeleving voor kids (+5 jaar) op de Gasthuishoeve en een bedrijfsbezoek aan het melkveebedrijf van Bart en Ilse, groendoener in de kijker en infomarktje van alle partners.

– De Koude Beekvallei in Mortsel en Borsbeek en Fort 3 in Borsbeek : natuur- en valleiwandeling met vertrek om 14.30 en 16.00 uur. Maximum 20 personen. Start aan De Schuur in Borsbeek.

– De Molenbeekvallei in Boechout : natuur- en valleiwandeling : vertrek om 14.00 uur aan de Broechemsesteenweg 100 in Vremde. Volg de pijlen naar de startplaats.

– Bezoek aan de Stenen Molen in Boechout (Konijnenbergstraat 2), vanaf 14.00 uur doorlopend.

www.toerismezuidrand.be .

Foto’s © Gazet van Hove.