door Karl Van Camp in ’t Pallieterke

Laat me even teruggrijpen naar de Septemberverklaring van 2020, een jaar geleden, toen Covid-19 nog welig tierde. Jambon presenteerde toen zeven ambities. Ik som ze nog even op, want het is op basis van die zeven ambities dat we vandaag een balans kunnen opmaken van het voorbije jaar.

Eerste ambitie : de coronacrisis heeft zwakke plekken in ons zorg- en welzijnssysteem blootgelegd. Die moeten we aanpakken.

Tweede ambitie : onze overheid slagkrachtiger, vinniger, efficiënter maken

Derde ambitie : Vlaanderen digitaal transformeren

Vierde ambitie : de transitie naar meer duurzaamheid, vooral dan een duurzame economie.

Vijfde ambitie : investeren in onderzoek en ontwikkeling

Zesde ambitie : het hoofd bieden aan de coronacrisis

Zevende ambitie : investeren in onderwijs

Mag ik de minister-president vragen om in zijn volgende Septemberverklaring een opsomming te geven van welke van deze zeven ambities is gerealiseerd ? Want het mag niet alleen bij woorden blijven.

Lees ik immers niet in de Septemberverklaring van vorig jaar: “De Vlaamse regering gaf opdracht aan een gespecialiseerd bureau voor een groot strategisch project waarbij we alle Vlamingen willen enthousiasmeren en betrekken bij de technologische revolutie die aan de gang is. Binnenkort verneemt u daar meer over.”

Heb ik iets gemist ? Want volgens mij heb ik van dat groot strategisch project nog niet veel vernomen. En mag ik onze vriend Jan Jambon nog een kleine suggestie meegeven, gratis ? Georges-Louis Bouchez zag ik deze week in een televisiestudio pronken met een speldje met de Belgische driekleur op zijn revers. Bouchez is immers op en top Belg en laat geen gelegenheid voorbijgaan om dat te tonen aan de buitenwereld.

Kom Jan, waar wacht je op om een Vlaams leeuwenspeldje op te steken op uw vest…?

Niet alleen de Vlaamse regering heeft ambities. Bij de start van het nieuwe parlementaire jaar, eerst het Vlaams Parlement volgende week en daarna op 12 oktober, de Kamer, zet ik hier graag in het kort de ambities van uw lijfblad neer.

Laat me starten met onze eerste ambitie : we zouden binnenkort van 16 bladzijden willen groeien naar 20. Dat is een niet onbelangrijke financiële ingreep die we grotendeels willen financieren met advertentie-inkomsten. Niet dat uw lijfblad zal vol staan met grote en kleine advertenties, maar een paar adverteerders extra moet kunnen.

Een redactie is onderworpen aan evolutie : Gille Van Binst moest om allerlei redenen stoppen met schrijven, terwijl Alain Grootaers dan weer zijn intrede deed. Ook dat is een uitdaging, de zoektocht naar nieuwe redactionele medewerkers.

En tot slot is er onze digitale poot : www.palnws.be. Zowat vijf jaar geleden startten we dit project op onder de naam Sceptr.net, met nul komma nul lezers. Vandaag is de webstek uitgegroeid tot de grootste ter rechterzijde. Maar ook hier gaan we niet op onze lauweren rusten en investeren we volop in onder andere nieuwe medewerkers.

Ambities hebben is mooi. Het is een uitdaging om ze te realiseren. U mag me er volgend jaar op aanspreken…

Foto’s (c) Gazet van Hove.