door Karl Van Camp in ’t Pallieterke .

Toen de Sovjet-Unie in 1991 uiteenviel, verdween ook de eenpartijstaat en de macht van de Communistische Partij. Toch blijft waakzaamheid geboden.

File:Flag of the Soviet Union.svgBij de jongste verkiezingen in Rusland haalde de Communistische Partij van de Russische Federatie (KPRF/CPRF) toch nog 18,9 procent, tot verrassing van velen. De partij kreeg er vijf procent bij ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2016 en werd de tweede partij van het land. Het blijft hallucinant dat zoveel mensen op een partij stemmen die eerder het land in de afgrond had gestort.

Nu zijn Moskou en Rusland voor de meesten van ons een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is Oostenrijk minder. Neem nu de lokale verkiezingen van het voorbije weekeinde. In de tweede stad van Oostenrijk, Graz, hoofdstad van de deelstaat Stiermarken, deed er zich een politieke aardverschuiving voor. De communistische partij KPÖ kreeg er zowaar 28,9 procent van de stemmen. De conservatieve burgemeester van ÖVP werd naar huis gestuurd na 18 bestuursjaren. Elke Kahr, de communistische partijleidster, wordt de nieuwe burgemeester van Graz. Ik zou durven oproepen : ga komende wintervakantie niet skiën in de omgeving van Graz ! Even afwachten of ook Louis Michel zal oproepen om Stiermarken en Graz te mijden… In heel Oostenrijk haalt de KPÖ nauwelijks stemmen, daarom is het juist interessant om het ‘geval’ Graz op te volgen. Om het in sneeuwtermen te zeggen : een lawine begint meestal ook maar met een kleine plaatselijke verschuiving.

In eigen land haalt de PTB ondertussen ook al zo’n 18,7 procent en dat is twee procent meer dan Ecolo. Beide partijen knabbelen aan de PS, die zo’n 5 procent moet afgeven in vergelijking met de verkiezingen van 2019.

Bart De Wever hoopt om een grote staatshervorming te kunnen onderhandelen met de Franstaligen van de PS. Voorzitter Magnette zou openstaan voor een verregaande ‘verbouwing’ van de Belgische staat. Al bestaat er ook weerstand binnen de partij om een staatshervorming door te voeren of met de N-VA nog maar te onderhandelen. Alleen, de machtspositie van de PS is op een hellend vlak gekomen. De electorale afstand ten opzichte van de liberale MR is geslonken tot 1 tot 1,5 procent.

2024 is nog ver, maar als de PS haar koppositie verliest, dan zal er moeten onderhandeld worden met de MR, met belgicist Georges-Louis Bouchez. Dat wordt dus niets. En met de PTB valt sowieso niet te onderhandelen. De PTB/PVDA is nog de enige unitaire partij van België. Nu is het nog de derde partij in Wallonië, maar zeg nooit nooit. Hun soortgenoten in Graz hebben het bewezen. Men weze gewaarschuwd.

Foto’s (c) Gazet van Hove.