Kontich, zondag 17 oktober 2021 – 15.00u. zaal Halfdiep, Duffelsesteenweg 145

tijdens de Historische Beurs Vlaamse Beweging

Paul van Ostaijen (°1896,  + 1928) kennen we als een expressionistische dichter van Marc groet ’s morgens de dingen en van Boem Paukeslag. Hij was twee jaar ouder dan de humanitair-expressionistische dichter Wies Moens. Net als Moens was Paul van Ostaijen een activist tijdens de Eerste Wereldoorlog, zodat hij na het einde van die oorlog in de prijzen viel : acht maanden gevangenisstraf voor zijn medewerking aan de activistische Vlaamsche Courant en drie maanden voor het uitfluiten van kardinaal Mercier. In 1921, precies honderd jaar geleden, verscheen zijn derde dichtbundel Bezette Stad, de ideale gelegenheid om de dichter en deze bundel in de kijker te plaatsen.

Dieter Vandenbroucke (°1980) is auteur en historicus en uitermate goed geplaatst om zich van die taak te kwijten. Hij promoveerde aan de Universiteit Antwerpen en studeerde eerder Geschiedenis en Culturele studies aan de K.U. Leuven. De publieksversie van zijn proefschrift Dansen op een vulkaan. Victor J. Brunclair : schrijver in een bewogen tijd (uitgeverij De Bezige Bij, 2014) werd in 2016 bekroond met de driejaarlijkse Pil-van Gastelprijs voor Geschiedenis. Momenteel werkt hij aan een boek over Verdinaso-oprichter en dandy Joris van Severen (De Bezige Bij) dat in 2022 zal verschijnen.

Paul van Ostaijen, ex-Hovenaar

Vandenbroucke is leraar geschiedenis in Mechelen, redacteur van het literair-historisch tijdschrift Zacht Lawijd en bestuurslid van het Paul van Ostaijengenootschap.