door Picard in ’t Pallieterke .

PTB

Ze zijn nerveus bij de Parti Socialiste, zeer nerveus. In de jongste peiling van HLN/Le Soir laat de partij ‑ ink van haar pluimen. Ze klokt af op 21,4 procent van de stemmen. De liberale MR zit haar op de hielen, de neocommunisten van de PTB/PVDA zijn de 18 procent voorbij. De Franstalige socialisten verliezen de controle over het electorale landschap ten zuiden van de taalgrens en dus moet gereageerd worden. Dat gebeurde niet echt op een overtuigende manier. Federaal staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) die plots pleit voor een solidariteitsfonds van 1,2 miljard euro om de investeringen in de door overstromingen geteisterde gebieden mogelijk te maken. De helft zou van het federale niveau moeten komen. Afgezien van de budgettaire en politieke vraagtekens die men daarbij kan plaatsen, rammelt het voorstel aan alle kanten. Investeringen zijn een regionale en lokale bevoegdheid. Federaal heeft daar weinig te zoeken. Ander voorstel : plots wil PS-voorzitter Paul Magnette de treinen gratis maken. Hoe origineel. Het pijnlijkste was vorige week de ABVV/ FGTB-betoging tegen de in de ogen van de vakbond te beperkte loonstijgingen. PS-parlementairen stapten mee op. Wie betoogt nu tegen de eigen regering ?!

Jean-François Tamellini

Dan was het interview met Jean- François Tamellini in L’Echo wellicht efficiënter. “Tamellini, wie is dat ?”, zullen velen zich afvragen. Hij is de secretaris van de Waalse interregionale van de FGTB. Een machtig ­ guur in Wallonië. Tamellini grijpt het interview aan om een aanval te lanceren op de PTB/PVDA. Niet het klassieke betoog dat extreemlinks aan de kant staat te roepen en niet aan het beleid deelneemt, al zag hij wel wat in een Waalse PS/Ecolo. Neen, hij waarschuwt voor het neo-unitarisme van de PTB. Raoul Hedebouw en Co zijn belgicisten en een gevaar voor de Waalse regionale belangen. Tamellini heeft het niet begrepen op het pro-Belgische manifest “We are one”. “Dat de PTB de Waalse regionalisten en renardisten als platte nationalisten beschouwt, gaat voor mij zeer ver. Een extreemlinkse partij die zegt : regionalisme is nationalisme en dus de antithese van internationalisme. Dat is volledig fout. Het Waalse regionalisme komt overeen met de realiteit op het terrein.”

André Renard

File:André Renard.jpg
André Renard – Foto (c) Wikipedia – Nationaal Archief Den Haag

Tamellini is geschokt dat de PTB de mythische Waalse vakbondsleider André Renard (1911-1962) aanvalt. Renard was de man achter het Waalse verzet tegen de terugkeer van Leopold III tijdens de Koningkwestie (1950) en vooral de vakbondsleider die de stakingen tegen de Eenheidswet (1960-61) stuurde. Het leidde tot een wallingantische en regionalistische bewustwording. Voor Renard en bij uitbreiding de socialistische vakbonden en een deel van de Waalse socialisten was regionalisme nodig om te vermijden dat Wallonië door Vlaanderen zou worden gedomineerd. “Pas de patte flamande sur la Place Saint-Lambert à Liège”, zei Renard. Vlamingen moesten weg blijven uit Wallonië. Nu heeft dat Waalse regionalisme niet echt voor welvaart gezorgd. De industriële neergang van Wallonië werd niet gestuit. Maar door de overdacht van bevoegdheden naar de regio’s werden de Waalse PS en ook de Waalse vleugel van de FGTB zeer machtig. De klok terugdraaien is geen optie en dus is herfederaliseren niet aan de orde. De aanval van Tamellini moet Waalse socialisten die naar de PTB zijn overgestapt terug naar de PS-stal krijgen. Het FGTB-kopstuk doet er nog een schep bovenop en twijfelt aan “het democratisch karakter van de PTB”. Zo’n uitspraken ter linkerzijde zijn een zeldzaamheid. Benieuwd of de aanval van Tamellini resultaat zal hebben.

Foto’s (c) Gazet van Hove