door Pieter Van Berkel in (c) ’t Pallieterke. 

Iedere week selecteren we de meest opvallende uitingen van woke gedachtegoed in deze contreien

(59) Femme de la Rue: sexism on the streets of Brussels – YouTube .

Dat Brussel een probleem heeft met veiligheid, met name voor vrouwen, behoeft geen betoog. Verkrachting, aanranding en andere vormen van seksuele intimidatie zijn er al lange tijd schering en inslag. In 2012 zorgde de documentaire “Femme de la rue” nog voor opschudding door te tonen hoe vrouwen dagelijks geconfronteerd worden met seksuele intimidatie, veelal door mannen met migratieachtergrond.

Volgens de zelfverklaarde feministische architecte en ULB-onderzoekster Apolline Vranken (27) is het onveiligheidsgevoel in Brussel ook deels toe te schrijven aan de ruimtelijke ordening en het feit dat de stad “door mannen voor mannen” gecreëerd is.

(59) Harcèlement de rue : encore un long chemin à faire ! – RTBF Info – YouTube

‘Paternalistische’ pogingen om iets aan dat onveiligheidsgevoel te doen, werken eerder contraproductief, zegt ze in een interview met Bruzz. “Ze gaan de vrouwen beschermen, bijvoorbeeld door camera’s te plaatsen of met een app die de ‘gevaarlijkste’ plekken aanduidt”, aldus Vranken. “Dat vergroot de angst bij vrouwen alleen maar. Bovendien worden de bewoners van bepaalde wijken erdoor gestigmatiseerd.” Ze geeft ook een hele lijst van maatregelen op het vlak van ruimtelijke ordening om het onveiligheidsgevoel in de stad aan te pakken, zoals het bouwen van meer benedenverdiepingen met ramen, bankjes neer te poten, vrouwelijke vrijetijdsuitrustingen in te richten en te zorgen voor “meer vrouwelijke aanwezigheid in de publieke ruimte door vrouwelijke straatnamen en kunstwerken”.

Foto’s (c) Gazet van Hove.