De paars-groene regering geeft elke maand 720.000 euro aan acht testcentra, op voorwaarde dat die 2.000 tests per dag uitvoeren. Maar de testcentra halen dat streefcijfer bij lange niet. Kamerlid Frieda Gijbels (N-VA) reageert verbaasd. “Het federale testplatform wordt fors overgefinancierd. We hadden dat geld en dat hooggekwalificeerd personeel ergens anders kunnen inzetten.”

Het federale testplatform werd destijds opgericht om de testcapaciteit voor het coronavirus op te drijven en zo het tekort aan tests aan te pakken. Uit het antwoord van minister Vandenbroucke op een vraag van Kamerlid Frieda Gijbels blijkt dat het federale testplatform zwaar overgefinancierd wordt. Voor een werking van één jaar betaalt de federale overheid bijna 70 miljoen euro, op voorwaarde dat men dagelijks 2.000 tests zou uitvoeren.

720.000 euro per maand naar testcentra

Het testplatform wordt op een forfaitaire wijze vergoed voor de personeelskosten die nodig zijn om die 2.000 testen per dag te analyseren. Dat betekent dat de acht testcentra samen minstens 16.000 testen per dag zouden moeten uitvoeren, waarvoor ze 720.000 euro per centrum per maand voor krijgen. “Maar uit de data van Sciensano blijkt dat deze labs het vooropgestelde aantal tests bijlange niet bereiken en dat het platform dus eigenlijk fors overgefinancierd wordt”, reageert Kamerlid Gijbels verbaasd.

Slechts 1 van 8 testcentra haalt 2.000 tests per dag

Uit data van Sciensano blijkt dat slechts één lab sinds januari van dit jaar de vooropgestelde 2.000 testen per dag haalde, maar enkel in de maand maart. Het lab in Gent deed in juni zelfs maar gemiddeld 160 testen per dag. “De financiering werd dus op geen enkel moment geëvalueerd en aangepast aan de realiteit. Het personeel moest met zijn vingers zitten draaien. Hoe is dat mogelijk ? We hadden die financiële middelen en dat hooggekwalificeerd personeel ergens anders kunnen inzetten”, voegt ze toe.

Meeste coronatesten onderzocht buiten federaal testplatform

Volgens Gijbels is het hoog tijd om de nood aan de federale testcapaciteit grondig onder de loep te nemen en de financiering te herzien en af te schalen. Ze stelt eveneens het bestaan van het federale testplatform in vraag, omdat de meeste coronatesten in ons land uiteindelijk werden onderzocht in reguliere laboratoriumnetwerken en niet binnen het federaal testplatform.

Federale overheid had weinig vertrouwen in reguliere labs

“De overheid gaf voortdurend de indruk weinig vertrouwen te hebben in de reguliere labs en hun werking. Zo heeft het klassieke circuit van ziekenhuislabs zijn capaciteit opgeschaald en stond ook het lab van Rode Kruis Vlaanderen klaar om in te springen. Dat laatste lab werd echter nauwelijks gevraagd. Door zo ondoordacht een nieuw platform uit de grond te stampen, laat de overheid zien dat we onze centen toch best niet al te veel aan haar toevertrouwen”, concludeert Gijbels.

Het signaal van Frieda Gijbels wierp alleszins zijn vruchten af: minister Vandenbroucke verklaarde in de pers dat de financiering binnenkort geëvalueerd en mogelijks bijgesteld zal worden.

Foto’s (c) Gazet van Hove.