door Anton Schelfaut in palnws.be .

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt iedereen binnen zijn partij dat uiterst rechts kleingekregen moet worden. “Het is een ideologie die niets kan bijdragen tot de mensheid in de 21ste eeuw, net als het communisme”, hekelt hij in een interview met De Standaard“Ze hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis.”

Over de manier waarop je extreemrechts kleinkrijgt, valt er volgens De Wever wel nog te discussiëren : “Door ze te negeren of door ze mee in bad te trekken.”

Voorts benadrukt De Wever dat hij wel degelijk de intentie heeft om de kiezers van Vlaams Belang terug te halen. “Het is u misschien ontgaan, maar ik heb een boek geschreven met imam Khalid Benhaddou om te tonen dat er een heilzame en een heilloze weg is wat identiteit betreft. Dat doe je niet als je niet de intentie hebt om een groot deel van de kiezers van extreemrechts, die lang niet allemaal racisten zijn, terug te halen. Maar dat doe ik op mijn eigen speelhelft. Sommigen zien de Chinese muur niet, maar in mijn ogen is hij glashelder.”

Le Pen op bezoek bij het VB

De Wever ontkent dat hij het Vlaams Belang zelf heeft wakker gekust met de crisis rond het VN-migratiepact. “Wie dat beweert, is intellectueel totaal verblind”, besluit hij. “Extreemrechts is in heel Europa wakker geworden na de migratiecrisis. Als iemand dat monster heeft wakker gekust, dan was het Duits bondskanselier Angela Merkel, niet ik. Wij hebben ons er zo goed mogelijk tegen verdedigd.”

Peilingen

De N-VA-voorzitter geeft toe dat hij zich zorgen maakt over de recente peilingen. “Als de peilingen kloppen, ziet het er niet rooskleurig uit. Als die realiteit worden, dan is mijn partij niet sterk genoeg om dat proces (de confederale omslag, red.) onder controle te houden”, waarschuwt hij. “Daarvoor hebben we minstens 25 procent van de stemmen nodig. Daar lig ik ‘s nachts wakker van. Ik ben een conservatief, ik ben tegen revoluties. Op termijn kan daar iets moois uit groeien, maar de eerste generatie plukt daar meestal niet de vruchten van.”

Bron : De Standaard
Foto’s (c) Gazet van Hove.