Energieprijzen op recordhoogte : groene ideologie is duur

door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke . 

dure zaak

De energieprijzen in Europa blijven records breken. En het einde is nog niet in zicht. De politieke partijen van Vivaldi bieden nu tegen elkaar op met voorstellen om ervoor te zorgen dat u de prijsstijging niet te fel merkt op uw volgende factuur : energiecheque, terugbetaling van het belastingvoordeel voor de overheid, forfaitaire korting, … Wat de federale regering ook beslist, er zal niets aan de harde waarheid veranderen : het falende energiebeleid van Europa zal weer zorgen voor een welvaartsoverdracht naar de landen waar we de energie moeten kopen. De factuur krijgt u hoe dan ook.

Je hoort geregeld het begrip “perfecte storm” om die spectaculaire stijgingen te verklaren : de koude winter van vorig jaar die de voorraden heeft opgebruikt, de doorstart van de economie na de coronapauze, evoluties in de energievraag in Azië… Speciale omstandigheden zijn er altijd en soms ook samenvallende speciale omstandigheden. Degenen die u proberen wijs te maken dat we in Europa het slachtoffer zijn van ongelukkig toeval mogen eens proberen te verklaren waarom de energieprijzen in de VS niet de pan uit rijzen. Een verantwoord energiebeleid moet gericht zijn op betrouwbare energiebronnen in moeilijke momenten en mag niet rekenen op gunstige omstandigheden.

“Deze ongekende energiecrisis is al jaren op til, omdat Europa zich afhankelijk heeft gemaakt van wisselvallige energiebronnen uit zon en wind, terwijl investeringen in fossiele brandstoffen zijn afgebouwd.” Het is de analyse van het financiële tijdschrift Bloomberg. De gasprijzen gaan omhoog omwille van hoge emissierechten, van de vermindering van investeringen in die sector en van een verminderde productie die niets te maken heeft met een gebrek aan voorraden (zo sloot Nederland onlangs het grootste gasveld van Europa). Dit zijn rechtstreekse gevolgen van een ondoordachte energietransitie. “De ernstige energietekorten en snel stijgende prijzen zijn het gevolg van de groene industriële revolutie”, schrijft The Wall Street Journal.

Wanneer de wind niet waait

? ? ?

Als de OPEC nu van de verhoogde vraag naar olie kan profiteren door de productie niet te verhogen en zo de prijs op te drijven, is dat omdat Europa zichzelf in een positie van energieafhankelijkheid heeft geplaatst. Rusland doet nu hetzelfde met de gasleveringen. Poetin bespeelt Europa als een jojo.

groene demagoog

Groene ideologie en irrationeel energiebeleid hebben Europa de twee belangrijkste manieren ontzegd om de energieonafhankelijkheid te krijgen die de VS wel kennen : kernenergie en fracking. Er is geen enkele objectieve reden waarom Europa niet het schaliegas zou kunnen exploiteren dat de VS vandaag in staat stelt om te ontsnappen aan wat wij nu meemaken. De afbouw van kernenergie, terwijl de rest van de wereld reactoren blijft bijbouwen, is nog minder vergeeflijk.

Dat sommigen nu voorstellen om de huidige crisis te beantwoorden door een snellere overstap naar “alternatieve” energie, grenst aan de waanzin. Een van de oorzaken voor de huidige crisis is trouwens een gebrek aan wind. Hoeveel lelijke windmolens men ook neerpoot in de natuurlandschappen van Europa, er zal altijd een alternatieve methode van energieproductie nodig zijn om de tekorten op te vangen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.