door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke . 

Van de 298 illegale gezinnen die in 2019 en 2020 uitgenodigd werden voor een terugkeertraject, keerden er slechts zes vrijwillig of zelfstandig terug naar hun land van herkomst. Acht werden vastgehouden in een FITT-woning. Dat blijkt uit het jaarverslag 2020 van Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ).

De huidige regering en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) willen meer werk maken van vrijwillige terugkeer van illegale immigranten. Zo worden illegale gezinnen met minderjarige kinderen bijvoorbeeld begeleid in het kader van een terugkeertraject.

De afgelopen twee jaar leidde die begeleiding slechts in een miniem aantal gevallen tot de terugkeer van de betrokkenen. Dat blijkt uit cijfers van Dienst Vreemdelingenzaken.

In 2019 werden 148 gezinnen uitgenodigd voor begeleiding met het oog op vrijwillige terugkeer. Van hen daagden er 85 op, ruim de helft van de uitgenodigde gezinnen. Slechts één gezin keerde zelfstandig terug. Drie gezinnen keerden vrijwillig terug. Vijf gezinnen werden vastgehouden in een FITT-woning (open terugkeerwoning), met het oog op een gedwongen verwijdering.

In 2020 werden 150 gezinnen uitgenodigd, waarvan er 100 kwamen opdagen. Eén gezin vertrok zelfstandig en één vrijwillig. Drie gezinnen werden vastgehouden in een FITT-woning.

Foto’s (c) Gazet van Hove.