Fors zwaardere straffen voor dierenbeulen

Ben Weyts

De boetes en mogelijke gevangenisstraffen voor wie dieren mishandelt worden fors verhoogd, zowel voor burgers als voor bedrijven. Dierenbeulen kunnen zo tot vijf jaar gevangenisstraf krijgen. Wanneer het gaat over recidivisten kan de straf zelfs oplopen tot 10 jaar gevangenis. “Vlaanderen kiest resoluut voor meer dierenwelzijn”, zegt Dierenminister Ben Weyts. “Daar hoort een kordaat handhavingsbeleid bij. Wie niet horen wil, moet voelen.”

Op dit moment riskeren mensen die een dier mishandelen of verwaarlozen maximaal 16.000 euro boete of drie maanden cel bij een eerste vergrijp, of tot 100.000 euro boete en 18 maanden celstraf bij herhaaldelijke en zware mishandeling of verwaarlozing binnen een termijn van drie jaar. Rechters kunnen bedrijven die dieren mishandelen voor maximaal drie jaar sluiten en burgers definitief of voor drie jaar verbieden om dieren te houden. In de praktijk is dat onvoldoende om ontradend en bestraffend te werken voor echte dierenbeulen.

Gevangenisstraffen 20 en boetes 50 keer strenger

Vlaams Dierenminister Ben Weyts voorziet nu veel strengere én effectievere straffen voor burgers én bedrijven die dieren mishandelen of verwaarlozen. Boetes worden tot 50 keer strenger tegenover nu. Gevangenisstraffen 20 keer strenger. Op die manier krijgt de politie voor het eerst ook de mogelijkheid om dierenbeulen bij een eerste misdaad onmiddellijk aan te houden, wat bevorderlijk is voor een goed onderzoek.

Tot 1,6 miljoen euro boete of 10 jaar gevangenis

Ook wie dieren herhaaldelijk verwaarloost of mishandelt, riskeert zwaardere straffen. De definitie van ‘recidivist’ wordt bovendien verruimd : vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van 3 jaar om te kunnen spreken over recidivisme : voortaan zal het gaan om een periode van vijf jaar. Een recidivist riskeert een boete tot 1,6 miljoen euro of een gevangenisstraf die kan oplopen tot 10 jaar. De rechter krijgt ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren beestachtig behandelen voor een termijn van vijf jaar of zelfs volledig te sluiten. En ook burgers kunnen voorgoed of voor een termijn van vijf jaar een verbod krijgen om dieren te houden.

Wie niet horen wil, zal voelen

Sinds 2014 wordt Dierenwelzijn op Vlaams niveau uitgebouwd tot een volwaardige bevoegdheid. Vlaanderen neemt afscheid van achterhaalde praktijken, asielen krijgen structurele steun en Dierenwelzijn staat eindelijk bovenaan de politieke agenda. Het sluitstuk van dat ambitieuze beleid is controle, die al uitgebreid is, en kordate handhaving. “Daarmee zetten we een grote volgende stap met een duidelijke boodschap : we pikken het in Vlaanderen niet meer als je dieren mishandelt. Wie niet horen wil, zal voelen”, aldus Dierenminister Weyts.

Foto’s (c) Gazet van Hove.