Groen heeft een probleem

door Karl Van Camp in ’t Pallieterke . 

Vorige zondag kwamen zo’n 25.000 mensen op straat om te betogen, zogezegd voor het milieu en uit angst voor de klimaatveranderingen. De betogers eisen snellere en hardere maatregelen van de politici.

Hoorde ik daar niet een vrouw die geïnterviewd werd, zeggen dat ze kwam mee betogen omdat “de politiek al twee jaar lang niets doet” ? Op het VTM-nieuws verwoordde Zanna Vanrenterghem, woordvoerster van de Klimaatcoalitie, het als volgt : “De urgentie is nog nooit zo groot geweest. Deze zomer, met de overstromingen, is de klimaatcrisis erg genadeloos onze huiskamers binnengerold en heeft dodelijke slachtoffers gemaakt. En wat gebeurt er ondertussen ? De politiek staat als een ramptoerist te kijken en steekt absoluut niet genoeg de handen uit de mouwen.” Pak aan, Almaci, Van der Straeten, Khattabi, Nollet en met hen alle groene politici die actief zijn in Groen en Ecolo.

de achterban is tegen gascentrales !

Maar het werd nog erger : de dag na de betoging werd het hoofdkantoor van Groen en Ecolo in Brussel bezet door leden van het collectief Tegengas! Dat is een vrij nieuwe actiegroep die zich verzet tegen het gebruik van (nieuwe en oude) gascentrales. En laat nu net Tinne Van der Straeten, minister van Energie, inzetten op de bouw van nieuwe gascentrales om de kernuitstap op te vangen. Weliswaar wringt het intern bij Groen fameus over die gascentrales, want enerzijds de broeikasgassen willen verminderen en anderzijds gascentrales bouwen, dat botst natuurlijk, en geen klein beetje. Bovendien zit Tinne Van der Straeten nog met een tijdsprobleem, want de kernuitstap is beslist en komt er binnen enkele jaren aan, terwijl de eerste gascentrale nog moet vergund worden. En ja, ook met enkel zonne- en windenergie gaan we de kerncentrales niet kunnen vervangen.

De burgergroep Tegengas! verzet zich niet alleen tegen het gebruik van fossiele brandstof. Ik lees op de webstek van de beweging : “We hebben ons verenigd met als doel de bouw van deze centrales tegen te houden. Onze groep is een bonte verzameling van bezorgde omwonenden van nieuwe gascentrales, klimaatactivisten en mensen uit de antinucleaire of andere sociale bewegingen.”

De actiegroep heeft drie eisen :

  • een volledige en onvoorwaardelijke nucleaire exit in 2025
  • geen subsidies voor nieuwe fossiele infrastructuur
  • geen nieuwe gascentrales in België
moeilijke zaak !

U leest het goed : de actiegroep is én tegen nieuwe gascentrales, én tegen kerncentrales. Het alternatief ? Geen flauw idee. Nog meer windturbines plaatsen vermoed ik, en nog meer zonnepanelen ?

De verdediging van Meyrem Almaci is bepaald zwak te noemen. De bouw van nieuwe gascentrales is noodzakelijk, maar het gebruik ervan is maar tijdelijk, want is onderdeel van de transitie. Met andere woorden, we investeren miljarden euro’s in gascentrales die maar tijdelijk (hoelang ?) zullen gebruikt worden. Dat noemt men dan verantwoord omgaan met belastinggeld.

Het is echter duidelijk dat er een kloof groeit tussen de partijen Groen en Ecolo en hun eigen groene achterban. Het doet me denken aan de onzalige tijd van het Egmontpact toen (een groot deel van) de achterban van de Volksunie zich tegen de eigen partij keerde. De partij kreeg bovendien tegenwind van zowat alle Vlaamse strijd- en cultuurverenigingen, van TAK tot het Davidsfonds. We weten ondertussen hoe dat veertig jaar geleden is afgelopen.

De bezetting van het hoofdkwartier van Groen en Ecolo duurde maar enkele uren. Maar de actie heeft duidelijk aangetoond dat het water tussen partij en achterban steeds dieper wordt. Ik denk dat Almaci regelmatig wakker ligt in haar bed…

Foto’s (c) Gazet van Hove.