Beste,

Dat “Hove een echt fietsdorp kan worden”, konden we bijna drie jaar geleden lezen in het ‘Bestuursakkoord 2019-2024’ van de toen pas geïnstalleerde nieuwe coalitie.
Is volgens u Hove ondertussen al ‘een echt fietsdorp’ geworden ? Of is Hove op zijn minst al flink op weg om een fietsdorp te worden ? Of is er nog veel werk aan de winkel ?
Wij willen het graag van u weten.

De verkiezing Fietsgemeente/-stad is een initiatief van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) in samenwerking met de Fietsersbond. Het is de tweede keer dat de VSV via een publieksbevraging nagaat in welke gemeenten het aangenaam en veilig fietsen is. We vragen daarom aan het grote publiek om de enquête in te vullen. Dat kan nog tot 31 oktober 2021. De resultaten van die enquête leveren ons 9 genomineerden op, telkens verdeeld over 3 categorieën. De categorieën worden opgedeeld per inwonertal.

Categorie 1 zijn de grote steden met meer dan 50 000 inwoners.

In categorie 2 vallen de gemeenten met 20 000 tot 50 000 inwoners en in de kleinste categorie zitten de gemeenten met minder dan 20 000 inwoners.

Elke categorie heeft dus 3 potentiële winnaars. Na de publieksbevraging start de tweede ronde. Een studiebureau, aangesteld door de VSV, zal de 9 genomineerde gemeenten bezoeken en een terreinonderzoek doen. Op basis van deze objectieve data zullen er 3 winnaars uit de bus rollen, een per categorie. De 3 winnaars maken we bekend tijdens het Fietscongres dat plaatsvindt op 31 mei 2022. De winnaars van vorige editie maken geen kans op een nieuwe overwinning in de eerstvolgende editie. We hanteren voor deze verkiezing het principe van de ‘wisselbeker’. Maar de editie daarna kunnen ze wel weer meedingen naar de hoofdprijs. Dit moet voorkomen dat steeds dezelfde gemeenten winnen.
U kan uw stem uitbrengen via onderstaande link :
https://www.fietsgemeente.be/publieksbevraging/

Groenstraat

Vindt u dat Hove de titel van Fietsgemeente niet verdient ? Dat is geen probleem, maar door deze enquête in te vullen komen we te weten waar volgens de fietsers het schoentje wringt, waar nog werk aan de winkel is. Dat is voor ons als lokale afdeling ook een hele steun om te weten waarop wij ons verder moeten focussen. Elk gemeentebestuur en elke lokale FB-afdeling krijgt de resultaten van hun gemeente doorgestuurd. Daarvoor is het wel nodig dat er voor Hove minstens 50 personen deze enquête hebben ingevuld. Indien dat niet het geval is, dan kunnen we moeilijk spreken van een representatieve weergave.
Tijdens de vorige editie vulden 84 fietsers voor Hove de enquête in. Een mooie respons ! Ook dit jaar rekenen wij op minstens zoveel ingevulde enquêtes.
Over vorige editie gesproken. Hove behaalde toen niet zo’n goed resultaat, nl. een ‘magere’ 52,9%. Daarmee stond onze gemeente op de 44ste plaats van de 83 gemeenten in dezelfde categorie.
Toen waren Kortrijk (grote steden), Deinze (middelgrote gemeenten) en Boechout (kleinere gemeenten) de winnaars. Deze 3 winnaars van vorige editie kunnen deze keer niet deelnemen.
Wij zijn benieuwd hoe Hove deze keer zal scoren. U ook ?

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Vriendelijke groet
Roger Claessens
0485 / 53 26 94

Foto’s (c) Gazet van Hove.

Fietsersbond Hove

fietsostrade F1 Antwerpen-Mechelen