11 november in Hove : herdenking Wapenstilstand: ‘Oorlogsstemmen’ (Guy Verlinde)

Programma herdenking Wapenstilstand op 11 november

Om 10.00 uur start de plechtige eucharistieviering in de Sint-Laurentiuskerk. Aansluitend gaat men naar het Monument der Gesneuvelden voor een toespraak van een afgevaardigde van het schepencollege en de KNSB, een bloemenhulde en het spelen van de nationale hymne door het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys. Om 12.00 uur begint in zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg 1A de voorstelling ‘Oorlogsstemmen’.

Guy Verlinde : ‘Oorlogsstemmen’

Het einde van de Eerste Wereldoorlog betekent al meer dan een eeuw verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Een conflict als oneindige inspiratiebron voor oorlogsliederen en protestsongs, als voedingsbodem voor elk klein of groot verhaal. Aan de hand van anekdotes, oorlogsliederen en gedichten als ‘In Flanders Fields’ maakt Guy Verlinde niet enkel de harde realiteit van oorlog tastbaar, maar legt ook telkens de link naar de uitdagingen en bedreigingen waar we vandaag als samenleving mee kampen. Daarnaast ervaart het publiek de impact van belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. En tonen zijn Nederlandstalige protestliederen de kracht van muziek en poëzie als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten.

Gentenaar Guy Verlinde ontbolsterde zich tot de nieuwe blues- en rootstrots van België. Hij bracht elf langspelers uit in evenveel jaar, terwijl hij non-stop in binnen- en buitenland toert. Hij speelt tijdens ‘Oorlogsstemmen’ op gitaren, harmonica’s en een oude koffer als basdrum, die symbool staat voor de vele vluchtelingen die elke oorlog met zich meebrengt.

Foto’s (c) Gazet van Hove.